CHIȘINĂU, 10 mart — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, consideră că doar amenzile nu sunt suficiente. Șoferii vor fi responsabilizați atunci când automobilul va fi ridicat ca obiect al infracțiunii.
”Cu părere de rău, șoferii urcă băuți la volan. Este greu de explicat acțiunile lor. În 2018, noi vom avea o mare concentrare pe combaterea acestui fenomen. Chiar dacă cifrele sunt în descreștere, eu nu sunt mulțumit", spune Alexandru Jizdan.
Întrebat dacă retragerea permisului de conducere pe viață ar fi o soluție în acest caz, Jizdan a subliniat că atât timp cât oamenii sunt iresponsabili, orice măsură ar fi fără rezultat.
„Astăzi ți se retrage permisul pentru trei ani, dacă ești prins băut la volan. Eu vreau ca mesajul nostru să ajungă la societate nu doar prin metode represive. Nu Poliția este vinovată că oamenii sunt iresponsabili", adaugă ministrul.
Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, reprezentanții Ministerului Justiției, cei ai Inspectoratului Național de Probațiune, Departamentului Instituțiilor Penitenciare și a Inspectoratului Național de Patrulare s-au întrunit într-un grup de lucru în cadrul căruia au discutat despre posibile amenzi pentru șoferii care obișnuiesc să urce băuți la volan.
În prezent, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi de la 17,5 mii de lei până la 25 de mii de lei pentru șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Pentru aceeași faptă soldată cu cauzarea din imprudență a leziunilor corporale medii, pedeapsa cu amendă crește până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 4 ani. În cazurile soldate cu decese, șoferii băuți la volan riscă până la 12 ani de închisoare.
Precizăm că în SUA şoferilor prinşi băuţi la volan li se confiscă mijlocul de transport, iar în România și Germania, persoana prinsă băută la volan pentru a treia oară este lipsită de dreptul de a conduce pe viață.