Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Le plângi de milă. Ce pățesc bolnavii externați din spitalele de psihiatrie

© Sputnik / Miroslav RotariAly Gholoman și Victoria Condrat
Aly Gholoman și Victoria Condrat - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele cu boli mintale sunt discriminate în comunitate
Le plângi de milă. Ce pățesc bolnavii externați din spitalele de psihiatrie

Sunt externate din spitalele de psihiatrie și lăsate în voia sorții. Vorbim despre persoanele cu boli mintale, care rareori reușesc să se integreze în comunitate. Unii moldoveni consideră că locul acestora este în spitalele de psihiatrie, și nu în societate. În concluzie, reforma sănătății mintale, demarată acum șase ani, nu a reușit să schimbe mentalitatea moldovenilor. Problema a fost abordată în cadrul unui interviu realizat de jurnaliștii Maria Dimineț și Dumitru Chitoroagă.

în 2012, în țară a fost implementat primul program național în domeniul sănătății mintale. În urmă acțiunilor întreprinse, în țară au fost create 36 de centre de sănătate mintală. Măsura a oferit posibilitatea persoanelor cu maladii psihice să se trateze la locul de trai. Ca urmare, numărul persoanelor internate în spitalele de psihiatrie a scăzut cu aproape patru mii, în perioada 2012-2015. Autoritățile sperau că, în aceste condiții, bolnavii vor avea o viață normală și se vor integra în societate.

Bolile mintale, o adevărată epidemie în Republica Moldova>>>

"Persoanele cu boli mintale sunt respinse în comunitate. Deseori ne confruntăm cu situația când administrația publică locală ar prefera ca acești bolnavi să fie închiși în spitalele de psihiatrie. Comunitatea nu conștientizează că oricine riscă să aibă, într-un anumit moment, o problemă de sănătate mintală. Persoanele cu boli mintale nu-și pot găsi un loc de muncă. De cele mai dese ori, angajatorii refuză să angajeze oameni cu boli mintale sau cu probleme locomotorii", a povestit Viorica Condrat, manager local al proiectului moldo-elvețian "Mensana".

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Persoanele cu maladii psihice din Moldova vor fi tratate la locul de trai

Psihoterapeutul Gholamali Mohammadifard consideră că autoritățile din țara noastră nu depun suficient efort pentru a preveni bolile mintale și a combate discriminarea față de bolnavi.

„Omul se îmbolnăvește în societate. Structura socială, situația politică și economică, cultura, mentalitatea influențează negativ asupra psihicului omului. Când schimbările sociale și economice sunt bruște, fie că e vorba de ascensiune economică sau regres economic — toți înnebunesc.  Oamenii care nu reușesc să se adapteze schimbărilor din societate riscă să dezvolte psihoze", a explicat psihoterapeutul Gholamali Mohammadifard.  

Depresia de iarnă, pericol pentru sănătate>>>

Peste 150 de mii de moldoveni suferă de tulburări mintale, dintre care aproape 13 mii sunt copii.

Mai multe detalii aflați din interviul realizat cu Victoria Condrat, manager local al proiectului moldo-elvețian "Mensana" și profesorul universitar Gholamali Mohammadifard.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0