Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Explozie pe piața investițională din Moldova. Datele care șochează

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 лей
Банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Activitatea investițională în Republica Moldova s-a majorat anul trecut cu 1,3 la sută. Investițiile în mașini, utilaje și programe informatice sunt în creștere.

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Activitatea investițională în Republica Moldova, anul trecut, a crescut cu 1,3 la sută, față de anul precedent, atingând valoarea de 21 de miliarde de lei.

Доллары США - Sputnik Moldova
În cifre statistice: Anul acesta investițiile străine au curs gârlă în Moldova

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, majorarea volumului de investiții a fost determinată de restabilirea finanțărilor proiectelor investiționale ale statului, datorată deblocării asistenței externe și creșterii veniturilor publice, precum și apariției premiselor pentru relansarea creditării economiei naționale. De asemenea, se evidențiază tendința de retehnologizare a economiei Republicii Moldova, remarcându-se creșterea investițiilor în mașini, utilaje și instalații, dar și în programe informatice.

După tipurile de active, în anul 2017, creșteri esențiale au fost înregistrate în cazul investițiilor în construcții inginerești – cu 25%, mașini și utilaje – cu 9%, programe informatice – cu 18% și în active biologice imobilizate (fitotehnie și zootehnie) – cu 8%. Anume investițiile în aceste domenii au influențat creșterea volumului total de investiții în active imobilizate.

Anul trecut, investițiile publice au constituit principalul motor care au determinat creșterea investițiilor. Din contul bugetului de stat au fost alocate, pentru proiecte investiționale, circa 1,4 miliarde de lei, cu 27 la sută mai mult comparativ cu anul 2016. Și din contul bugetelor administrativ-teritoriale s-au alocat cu 33 la sută mai mulți bani, ceea ce a constituit circa 1,3 miliarde de lei. În special, au fost în creștere cu 25 la sută investițiile în construcții inginerești și cu 26 la sută — în clădiri nerezidențiale. Comparativ cu anul 2016, anul trecut s-a remarcat o creștere a investițiilor din contul mijloacelor financiare ale Fondului rutier cu 67 la sută și ale Fondului ecologic – cu 13 la sută. 

Pavel Filip ademenește investitorii, anunțând un nou val de privatizări>>>>

Sectorul construcțiilor pare să se fi revigorat după trei ani de recesiune. În  anul 2017,  întreprinderile cu genul principal de activitate „Construcții” au efectuat în antrepriză lucrări în valoare de 9 miliarde de lei, sau cu 2,3% mai mult față de volumul înregistrat în 2016. În același timp, volumului lucrărilor de construcții noi a înregistrat o micșorare cu 7,4 la sută. Respectiv, și volumul investițiilor realizate în construcția clădirilor rezidențiale și nerezidențiale a scăzut cu 11,5 la sută, însumând 7 miliarde de lei. În anul 2017 au fost date în exploatare 7236 de locuințe, ceea ce reprezintă cu 10,9 la sută mai mult față de anul precedent.

Anul trecut, investițiile în mijloacele de transport au însumat 1,9 miliarde de lei, în scădere cu 0,1 la sută față de 2016,  fapt determinat de micșorarea investițiilor în acest domeniu de către sectorul privat (-6,1%). Totuși, sectorul privat a investit circa 63 la sută din suma totală a investiției pe sector.


Fluxul de știri
0