Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ucraina își pune în pericol proprii cetățeni prin construcția celor șase hidrocentrale

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Batrâncea
Vlad Batrâncea - Sputnik Moldova
Abonare
Ucraina dorește de ani buni să construiască șase hidrocentrale pe râul Nistru, iar acum acest subiect este supus discuțiilor tot mai des, atât de experții de mediu, cât la nivel oficial între Kiev și Chișinău.
Ucraina își pune în pericol proprii cetățeni prin construcția celor șase hidrocentrale

Experții de la Chișinău menționează că Republica Moldova ar putea rămâne fără apă potabilă, iar o catastrofă ecologică este inevitabilă în acest caz. Cu toate acestea, nici oamenii care locuiesc în Ucraina nu vor fi mai puțin afectați.

Președintele Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova, Anatolie Prohnițchi, susține că mediul de experți din Ucraina și Republica Moldova sunt alarmați de această situație ce ar putea pune în pericol viața oamenilor. Totodată, el menționează că Republica Moldova nu pierde nimic dacă se opune construcției acestor hidrocentrale.

Молдавский грэс - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: Ucraina are interesul să sece Nistru

"Săptămâna trecută am primit o adresare de la colegii din regiunea Odesa care sunt, la fel ca și noi, foarte alarmați de o eventuală construcție a celor șase hidrocentrale pe Nistru. Autoritățile nu înțeleg ce catastrofă s-ar putea produce, însă situația este extrem de gravă", a menționat Prohnițchi.

Totodată, deputatul socialist Vlad Bătrâncea a menționat că este inutilă crearea unei comisii care să se pronunțe în privința impactului de mediu dacă aceste hidrocentrale vor fi construite, întrucât consecințele sunt evidente.

"Consecințele ecologice sunt dramatice, nu trebuie să pierdem timpul pentru expertize, întrucât atât experții din Ucraina, cât și cei din Republica Moldova spun că dacă aceste hidrocentrale vor fi construite, impactul asupra mediului va fi deplorabil", spune Bătrâncea.

Autor: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0