Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce trebuie să știe moldovenii cu cetățenie română care muncesc în Germania

CC BY 2.0 / Carsten Frenzl / HamburgHamburg
Hamburg - Sputnik Moldova
Abonare
Important pentru românii care muncesc în Germania şi stau în chirie. Ce se întâmplă dacă întârziaţi cu plata chiriei, când riscaţi să fiţi evacuaţi, cum ajungeţi la o înţelegere cu proprietarul.

CHIȘINĂU, 7 mart — Sputnik, Doina Crainic. Achitarea integrală și în mod punctual a chiriei este una dintre cele mai importante obligații ale chiriașilor. Totuşi, după o creștere a chiriei sau în situaţia pierderii locului de muncă, se poate ajunge rapid la întârzierea sau imposibilitatea achitării datoriei. Totuşi, chiriașii pot evita situaţia de a fi daţi afară, în anumite condiţii.

Proprietarul poate înceta contractul pentru neplata chiriei dacă chiriașul este în incapacitate de plată pentru mai mult de o lună, contractul putând fi reziliat cu un termen de preaviz de trei luni, potrivit n-tv.de.

Brandenburger Tor, Berlin (Archivbild) - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul a pus ochii pe moldovenii care lucrează în Germania

Proprietarul poate rezilia contractul fără preaviz, dacă plățile incomplete pe două perioade consecutive — de exemplu, septembrie și octombrie — nu reprezintă o chirie mai mare de o lună. Același lucru este valabil și dacă restanţele reprezintă chiria pentru două luni.

De asemenea, contractul poate fi încetat dacă chiriaşii reduc chiria. Într-un caz soluţionat printr-o decizie a Curții Federale, chiriașul a redus chiria fiind nemulţumit de condiția covorului. În loc de suma convenită de 480 de euro, el a plătit doar o singură dată în jur de 408 de euro. În luna următoare, chiriașul nu a transferat chiria până la jumătatea lunii și a plătit numai în jur de 403 de euro. Deși, în acest caz, avea dreptul la o reducere a chiriei cu 5%, chiriașul ar fi trebuit să plătească aproximativ 456 de euro. Transferul tardiv și reducerea excesivă au rezultat într-o restanţă în valoare totală de aproximativ 500 euro. Prin urmare, încetarea contractului a fost legală.

Situaţia în care chiriașul poate împiedica încetarea contractului

„Odată ce vă aflaţi în situaţia de a nu putea plăti, trebuie să vorbiți cu proprietarul", sfătuiește Ulrich Ropertz, director general al Asociației Chiriașilor Germani. Chiriașul poate anunța că va plăti chiria și, dacă este necesar, poate ajunge la o înţelegere cu proprietarul privind amânarea plăţii sau o plată în rate. Chiriașul poate apela și la autoritățile sociale, care pot plăti chiria dacă este necesar.

„În caz de reziliere fără notificare, chiriașul își poate plăti datoriile în termen de până la două luni de la data transmiterii anunţului de evacuare", spune Ropertz.

Polițist italian - Sputnik Moldova
Caz şocant: Muncitori români exploataţi până leşinau în Italia

Experţii mai spun că motivele personale pentru întârzierea efectuării plăților nu pot împiedica încetarea contractului. Chiar dacă un terț, de exemplu, centrul de locuri de muncă, este responsabil pentru transferul chiriei, iar chiria este achitată în mod repetat la timp, proprietarul poate rezilia contractul de închiriere. Numai în anumite cazuri speciale instanțele au stabilit că chiriașul se afla în incapacitatea de a plăti. De exemplu, dacă chiriașul s-a aflat în comă după un accident sau a avut o problemă gravă de sănătate, astfel încât nu a mai putut transfera plata pentru chirie, potrivit lui Beate Heilmann, de la Asociația Barourilor din Germania.

Când ar trebui chiriașul să apeleze la un consilier în chestiuni de datorii

Este recomandabil să vă adresați la un astfel de consilier când anticipaţi că dificultățile dvs. financiare nu vor fi temporare. Dacă sunteţi într-o situaţie dificilă, cu cât cereţi mai devreme ajutor, cu atât veţi putea fi ajutaţi mai eficient. Multe companii imobiliare au centre de consiliere și oferă asistenţă pentru solicitarea de indemnizaţii pentru locuinţe, de exemplu, companiile Hartz IV sau Wohngeld.

Fluxul de știri
0