CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Data de 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii, avea să fie din acest an zi lucrătoare în Republica Moldova.
La sfârșitul anului trecut, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus spre dezbateri publice un proiect de modificare a Codului Muncii prin care se propunea ca ziua de 8 martie și 1 mai (Ziua Internațională a Muncii) să nu mai fie zile de odihnă în Moldova. Ministerul propunea excluderea din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare a zilelor de 8 martie și 1 mai.
”Analizând situația cu zilele de sărbătoare nelucrătoare din statele vecine și din Uniunea Europeană, constatăm că ziua de 8 martie este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică. Nici o țară din Uniunea Europeană nu are o asemenea sărbătoare ca zi nelucrătoare. Ca urmare a discuțiilor în grupul de lucru s-a propus ca, în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zile de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, ziua de 1 mai să fie inclusă la categoria zilelor de sărbătoare, fără a fi declarată zi de odihnă”, se menționa în textul proiectului.
Ulterior, ministerul a renunțat la proiectul său prin care zilele de sărbătoare 8 martie și 1 mai nu mai erau declarate drept zile de odihnă. Ministerul Muncii și-a justificat decizia prin presiunea făcută de sindicate și a societatea civilă care s-au declarat împotriva acestei inițiative.
În acest an, bugetarii din Republica Moldova vor avea de 8 martie o minivacanță de patru zile. Pentru că data de 8 martie cade într-o zi de joi, Guvernul a declarat și ziua de vineri 9 martie drept zi de odihnă. Pentru această zi, bugetarii au lucrat sâmbătă 3 martie. Astfel, angajații din structurile de stat vor reveni la serviciu luni, 12 martie.