Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua de 8 martie în Moldova putea să fie zi lucrătoare

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Trecere la banca de fotografiiТюльпаны
Тюльпаны - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ziua de 8 martie în Moldova putea să fie zi lucrătoare. Iată ce decizie pregătea Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Data de 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii, avea să fie din acest an zi lucrătoare în Republica Moldova.  

La sfârșitul anului trecut, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus spre dezbateri publice un proiect de modificare a Codului Muncii prin care se propunea ca ziua de 8 martie și 1 mai (Ziua Internațională a Muncii) să nu mai fie zile de odihnă în Moldova. Ministerul propunea excluderea din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare a zilelor de 8 martie și 1 mai.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bugetarii trebuie să se înarmeze cu răbdare. Sâmbătă vor lucra

”Analizând situația cu zilele de sărbătoare nelucrătoare din statele vecine și din Uniunea Europeană, constatăm că ziua de 8 martie este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică. Nici o țară din Uniunea Europeană nu are o asemenea sărbătoare ca zi nelucrătoare. Ca urmare a discuțiilor în grupul de lucru s-a propus ca, în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zile de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, ziua de 1 mai să fie inclusă la categoria zilelor de sărbătoare, fără a fi declarată zi de odihnă”, se menționa în textul proiectului.

Ulterior, ministerul a renunțat la proiectul său prin care zilele de sărbătoare 8 martie și 1 mai nu mai erau declarate drept zile de odihnă. Ministerul Muncii și-a justificat decizia prin presiunea făcută de sindicate și a societatea civilă care s-au declarat împotriva acestei inițiative.

În acest an, bugetarii din Republica Moldova vor avea de 8 martie o minivacanță de patru zile. Pentru că data de 8 martie cade într-o zi de joi, Guvernul a declarat și ziua de vineri 9 martie drept zi de odihnă. Pentru această zi, bugetarii au lucrat sâmbătă 3 martie. Astfel, angajații din structurile de stat vor reveni la serviciu luni, 12 martie.

Fluxul de știri
0