Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii îngroașă buzunarele operatorilor de telefonie mobilă

© AFP 2024 / YAMIL LAGEA man uses his mobile phone to connect to internet via wi-fi in a street of Havana, on July 2, 2015
A man uses his mobile phone to connect to internet via wi-fi in a street of Havana, on July 2, 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul moldovenilor care navighează pe internet de pe telefonul mobil aproape s-a dublat.

CHIȘINĂU, 6 mart — Sputnik. Molodovenii își pierd tot mai mult timp pe smartphone-uri. Potrivit Agenţia Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii, anul trecut numărul utilizatorilor care au accesat internetul mobil aproape s-a dublat.

În 2017, numărul persoanelor care au accesat rețeaua 4G a crescut cu peste 83 la sută față de 2016. Dintre aceștia, peste 600 de mii de persoane au accesat internetul prin intermediul telefonului, iar peste 82 de mii — prin modemuri, carduri și USB.

Numărul mare de utilizatori a generat un volum total de trafic de peste 66 de milioane de gigabiţi. Aceste creşteri au îngroșat buzunarele operatorilor de telefonie mobilă. Volumul total al vânzărilor de servicii de acces la internet mobil a sporit cu peste 27 la sută față de aceeași perioadă a anului 2016 și a generat venituri de aproape 900 de milioane de lei.

Cele mai mari creșteri le-a înregistrat Orange Moldova. Veniturile acestei companii au crescut cu peste 500 de milioane de lei. Pe locul doi este compania Moldcell, veniturile căreia au constituit peste 200 de milioane de lei. Cei mai puțini bani au câștigat cei de la Moldtelecom, nici 100 de milioane de lei.

La sfârșitul anului 2017, Orange Moldova deținea 61,32 la sută din cota de piață a telefoniei mobile, Moldcell — 27,94%, iar Moldtelecom — 10,74%. Serviciile de comunicații electronice mobile 4G au fost lansate în noiembrie 2012. La sfârșitul anului trecut, rețeaua 4G acoperea 97 la sută din suprafața țării.

Fluxul de știri
0