Încă din momentul venirii sale în funcție, directorul Bibliotecii Publice "Onisifor Ghibu", Vitalie Răileanu, avea un vis și anume, să creeze o "academie a cărții", iar după câțiva ani a reușit să facă ceva similar proiectului la care aspira atunci. Astfel, a fost deschis "Laboratorul de cercetări literare și bibliografie din Republica Moldova", ideea fiindu-i sugerată de o studentă. Este singurul laborator de acest gen din țară, spune cu mândrie Vitalie Răileanu într-un interviu pentru Sputnik Moldova.
"Îmi amintesc că o foarte bună studentă de a mea mi-a zis odată, la ore, că bine ar fi să avem un volum în care să fie incluse toate referințele literare ce țin de un autor sau altul. Și iată așa, în șase ani de la deschiderea acestui laborator, am elaborat șase volume antologice de exegeze literare ce le sunt de mare folos studenților. Este vorba despre scriitori importanți cum ar fi, Anatol Ciocan, Nicolae Esinecnu, Grigore Vieru, Petru Cărare, niște somități ale literaturii noastre" spune criticul literar, Vitalie Răileanu.
Întrebat dacă mai are și alte modalități prin care îi atrage pe cititori, Vitalie Răileanu spune că este foarte important ca bibliotecarii, specialiști valoroși, să poată crea în aceste timpuri o relație de prietenie cu cititorul. Totodată, Vitalie Răileanu afirmă că, deși în ultimii ani bibliotecarii cu facultate în domeniul biblioteconomiei sunt tot mai puțini, aceștia sunt înlocuiți de specialiști în domeniul filologiei și astfel fac față deficitului de cadre.
Autor: Cristina Bumbu-Dănuță