Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de sigură este țara în care trăim și ce planuri are conducerea MAI

© Sputnik / Miroslav RotariMinistru al Afacerilor Interne Alexandru Jizdan
Ministru al Afacerilor Interne Alexandru Jizdan - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova este un stat sigur pentru cetățenii săi. Numărul infracțiunilor este în scădere, iar polițiștii câștigă tot mai multă încredere în rândul populației. Cel puțin asta arată cifrele deținute de Ministerul Afacerilor Interne.
Cât de sigură este țara în care trăim și ce panuri are conducerea MAI

Cum își propune ministerul să lupte în continuare cu infractorii, dar și cum îi va motiva pe oamenii legii să-și facă conștiincios munca, aflați în interviul oferit de ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, studioului Radio Sputnik Moldova.

„Republica Moldova este un stat sigur, iar acest lucru este confirmat și de cifrele oferite de instituțiile internaționale. Dacă în 2015, țara noastră se afla pe locul 75 în ceea ce privește securitatea țării, anul trecut eram pe locul 62. Am o percepție că deja suntem pe locul 50 și ceva. În 2017, numărul omorurilor, a violurilor și a vătămărilor corporale a fost în scădere cu 16% față de 2016. Da, mai avem infracțiuni, ele au fost și vor fi, deoarece, cu părere de rău, ele nu pot fi oprite. Cert este că nu putem vorbi despre un fenomen la acest capitol", spune Alexandru Jizdan.

Ministrul a explicat și motivul pentru care zilnic auzim despre producere diverselor infracțiuni, chiar dacă numărul acestora ar fi în scădere.

„Noi ne-am propus să nu-i mințim pe cetățeni. Noi nu mușamalizăm nicio infracțiune. Oamenii trebuie să cunoască despre aceste infracțiuni, pentru a fi mai precauți", a adăugat Alexandru Jizdan.

Făcând referire la conceptul „Poliție Comunitară", ministrul a recunoscut că mai sunt mulți polițiști care muncesc după vechile „năravuri".

„Da, aveți dreptate, mai avem oameni în sistem care s-au obișnuit să muncească într-un fel anume, dar noi vom reuși să schimbăm atitudinea acestora", spune Alexandru Jizdan.

Ministrul spune că angajații subdiviziunilor MAI vor trebui să-și schimbe nu doar atitudinea, dar și aspectul fizic. Astfel, la începutul lunii mai, toți polițiștii vor trece și o probă fizică organizată de conducerea Ministerului. 

Fluxul de știri
0