Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum putem evita produsele de proastă calitate?

© Sputnik / Miroslav RotariIurii Socol
Iurii Socol - Sputnik Moldova
Abonare
Producătorii moldoveni ar trebui să renunțe definitiv la dublele standarde care sunt practicate pe piață.
Cum putem evita produsele de proastă calitate?

Capacitatea de cumpărare a crescut în ultimii ani, iar producția de bună calitate își poate găsi clientela pe piața din Republica Moldova. Această declarație a fost făcută de Directorul Institutului de Standardizare din Moldova, Iurie Socol, în cadrul unui interviu acordat studioului Radio Sputnik Moldova.

„Nu doar producătorii dar și consumatorii sunt responsabili de ceea ce avem astăzi pe rafturile din magazine. Nimeni nu ne împiedică să alegem corect produsele. Este nevoie să ne informăm. Din moment ce vom face alegerea corectă, imediat și producătorii vor reacționa, vor fi nevoiți să-și îmbunătățească calitatea produselor", a mai adăugat oficialul.

Republica Moldova a făcut pași importanți în armonizarea legislației pentru a implementa standarde moderne, dar mulți producători caută câștiguri cât mai rapide în perioade scurte, motiv pentru care foarte multe produse nu corespund criteriilor, susține conducătorul ISM.

"Orice produs care deține inscripția ISO, adică standard internațional  și EN — standard European, poate fi tratat cu maximă credibilitate în ceea ce privește calitatea acestora. Sunt tot mai mulți agricultori, industriași care ne solicită informații despre standarde internaționale. Harta geografică a exporturilor moldovenești se extinde de la an la an. Asta îi responsabilizează și îi determină să aplice criterii de calitate cât mai înalte", a conchis Iurie Socol.

Autor Dumitru Chitoroagă

Fluxul de știri
0