Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu parcelarea terenurilor. Iată ce pregătesc autoritățile

© Sputnik / Miroslav RotariIon Balan
Ion Balan - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile urmează să ia o decizie în problema consolidării terenurilor agricole și a suprafețelor lăsate în paragină. Guvernul și Parlamentul pregătesc un nou cod funciar al Republicii Moldova.
Gata cu parcelarea terenurilor. Iată ce pregătesc autoritățile

Documentul urmează să înlocuiască actualul Codul Funciar, adoptat în anul 1991. Astăzi pe piața funciară este un adevărat haos, a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova președintele Comisiei parlamentare pentru Agricultură și Industria Alimentară, deputatul Ion Balan.

În noul cod funciar sunt stipulate obligațiile deținătorilor de teren și anume, utilizarea lui conform destinației.

O noutate este că pe terenurile agricole vor putea fi construite pensiuni agroturistice, fără a schimba destinația terenului.

Potrivit deputatului Ion Balan, cea mai mare problemă rămâne a fi consolidarea terenurilor agricole. Acum terenurile sunt parcelate, fapt care împiedică investițiile mari. În zona de centru a țării, fermierii dețin chiar și câte 0, 29 ari de pământ, ceea ce este foarte puțin pentru a face agricultură performantă.

Printre noutățile viitorului cod funciar este și lansarea unei platforme online de evidență a Cadastrului Funciar. Ion Balan a mai spus că, odată cu adoptarea noului cod funciar, va fi interzisă vânzarea pământului cetățenilor străini.

Fluxul de știri
0