Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un stat european va fi redenumit. Au fost propuse câteva variante

© AFP 2024 / PHILIPPE HUGUENHarta Europei
Harta Europei - Sputnik Moldova
Abonare
Un fostul stat iugoslav propune patru variante pentru o nouă denumire în disputa cu Grecia.

CHIȘINĂU, 01 mart — Sputnik. Macedonia a propus ieri patru variante pentru o nouă denumire, cu scopul de a încheia disputa cu Grecia privind numele fostului stat iugoslav.

Ребенок смотрит через разрез, сделанный на одной из звезд, которые составляют флаг Европейского Союза, во время митинга поддержки, организованного в честь 60-летия Европейского Союза в Риме, в центре Бухареста, Румыния - Sputnik Moldova
Cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, ajuns la cârma Consiliului UE

Anul acesta, Atena și Skopje au intensificat negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO, transmite The Guardian.

Grecia deține dreptul de veto în ceea ce privește admiterea în ambele organizații. Guvernul din Atena consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.

Macedonia speră că problema va fi rezolvată înainte de summitul NATO. Astfel, Skopje a sugerat folosirea unui calificativ geografic pentru a diferenția denumirea celor două teritorii.

„Sugestiile sunt Republica Macedoniei (Skopje), Republica Macedoniei de Nord, Republica Macedoniei de Sus și Republica Macedonia Vardar", a declarat premierul macedonean, Zoran Zaev.

 

 

Fluxul de știri
0