Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Eugen Doga, felicitat în mod original cu ocazia zilei de naștere

Abonare
Renumitul compozitor moldovean Eugen Doga a fost felicitat cu ocazia zilei de naștere, într-un mod cu totul neobișnuit: urmăriți momentul în înregistrarea video realizată de reporterul Sputnik.

Pe 1 martie, în troleibuzele din Capitală răsună muzica lui Eugen Doga. Totodată, pe monitorul prevăzut pentru publicitate apare mesajul: „Pe data de 1 martie 2018, compozitorul Eugen Doga împlinește frumoasa vârstă de 81 ani. La mulți ani, maestre!"

Eugen Doga a compus muzica pentru baletele „Luceafărul", „Venancia", „Regina Margo"; este autorul operei „Dialogurile dragostei" și a peste 100 de compoziții instrumentale și corale. A compus muzica pentru 13 spectacole, aranjamente radiofonice, pentru mai bine de 200 de filme, este autorul a peste 260 de cântece și romanțe, peste 70 de valsuri.

Totodată, Doga este autorul muzicii care a răsunat la ceremoniile de deschidere și închidere ale Olimpiadei de Vară din 1980 de la Moscova, precum și cea de la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă din 2014 de la Soci.

Eugen Doga este cetățean de Onoare al orașului Chișinău. Numele său îl poartă o școală de muzică și o stradă din Capitală. Doga este autorul melodiei la compoziția „Orașul meu" în interpretarea Sofiei Rotaru, melodie care a devenit imnul capitalei Moldovei.
Două valsuri ale compozitorului, inclusiv cel din filmul „Tandra și gingașa mea fiară", au intrat în top-200 cele mai bune creații clasice din toate timpurile.

Compozitorul Eugen Doga este maestru emerit în Arte al RSS Moldovenești, Artist al Poporului din RSSM, Artist al Poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat al URSS și al Premiului de Stat al RSSM, al Premiului Komsomolului Leninist din RSSM, al Premiului de Stat al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului Republicii.

Fluxul de știri
0