CHIȘINĂU, 27 feb — Sputnik. Majoritatea produselor pe care producătorii autohtoni le prezintă drept sucuri sunt fabricate din nu se știe ce fel de concentrate importate, afirmă expertul în economie Veaceslav Ioniță.
Pe rafturile magazinelor din Moldova este, practic, imposibil să găsești un suc natural, obținut prin metoda stoarcerii directe. Pachetele pe care scrie „suc" conțin, de fapt, un lichid obținut din concentrate de import și apă. Aceasta este concluzia la care a ajuns expertul după ce a efectuat o investigație pe cont propriu.
„Absolut toți producătorii din Moldova, afară de doi, comercializează sucuri din concentrate. Cu alte cuvinte, importă de undeva concentratul pe care îl dizolvă apoi cu apă. Eu am găsit doar doi producători care nu fac acest lucru. Este vorba de o firmă germană și de o companie moldovenească", a spus Ioniță.
Mai mult ca atât: în pofida legislației, nici un producător nu indică pe partea frontală a ambalajului că sucul este fabricat din concentrate. Cu excepția aceleiași companii germane.
„Avem un regulament, aprobat în 2010, conform căruia "suc" este doar produsul obținut prin stoarcere, iar pe ambalaj trebuie să fie scris: „stoarcere directă". Dacă sucul este din concentrat, pe ambalaj trebuie să scrie cu aceleași litere, cu aceleași caractere, că produsul a fost fabricat din concentrate. Însă nici un producător de la noi nu respectă acest lucru. Iar oamenii noștri, ca și în cazul produselor lactate, merg la magazin crezând că de acolo cumpără sucuri naturale. Dar, în realitate, ei cumpără niște concentrat adus nu se știe de pe unde și dizolvat cu apă din Moldova", a adăugat Veaceslav Ioniță.
Astfel, consumatorii neavizați cumpără suc din concentrate la prețul celui natural.
La rândul lor, producătorii de sucuri naturale nu pot ridica prețul la marfa lor, deoarece acestea ar deveni necompetitivă. Pentru că oamenii cred că toate sucurile de pe rafturi sunt naturale.
„Întreaga piață, 95% din ceea cese găsește pe rafturi, sunt ocupate cu sucuri produse din concentrate, iar lumea habar nu are ce bea. Producătorul moldovean care fabrică sucuri naturale nu le poate vinde la un preț ce ar corespunde costurilor, fiindcă acesta nu este competitiv. Producătorul onest scrie că sucul e fabricat prin stoarcere directă, însă nimeni nu citește, pentru că nici pe un ambalaj nu scrie cu litere mari „produs din concentrate", așa cum scrie pe ambalajul firmei germane", a conchis expertul.