Arheologii au făcut o descoperire biblică majoră

© REUTERS / Brian SnyderLa Bible
La Bible - Sputnik Moldova
Abonare
O descoperire care ar putea fi una dintre cele mai marcante din istoria studiilor biblice a fost făcută în Israel. Arheologii susțin că au găsit sigiliul profetului Isaia.

BUCUREŞTI, 25 feb — Sputnik. O mică bucată de lut de numai 1 cm ar putea fi una dintre descoperirile majore din istoria studiilor biblice. Ea conține un sigiliu ştampilat care ar fi putut fi creat de figura legendară biblică Isaia, după cum se spune în Live Science, citat de Sputnik France.

Artefactul a fost găsit în timpul săpăturilor din Ierusalimul de Est în 2009, la scurt timp după descoperirea sigiliului regelui Ezechia, care era rege al lui Iuda la sfârșitul secolului al VIII-lea î.Hristos., prin urmare, aproximativ la acel moment a trăit profetul.​

Într-un raport de cercetare publicat marți, dr. Eilat Mazar, șeful echipei de arheologi, a spus că numele lui Isaia poate fi văzut pe amprenta sigiliului chiar dacă arheologii nu știu dacă se referă la Profetul biblic Isaia sau altcuiva cu acest nume care a trăit, de asemenea, cu 2700 de ani în urmă. Dar dacă sigiliul a aparținut profetului Isaia, "ar fi prima descoperire arheologică extrabiblică a profetului Isaia descoperită vreodată și cea mai veche", a declarat Robert Cargill, arheolog și profesor de clasă și studii religioase la universitatea din Iowa.

Numele Isaia înseamnă "YHWH salvează" sau "salvează Yahu", dar există și alte persoane din Biblia ebraică care au un nume cu o parte identică. Din păcate, amprenta sigiliului este deteriorată, ceea ce face dificilă determinarea dacă numele Isaia este cel al profetului sau nu.

Fluxul de știri
0