Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinia experților: Este sau nu Rusia parte a Europei

© Sputnik / Miroslav RotariAngela Colațchi
Angela Colațchi - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele unui sondaj realizat în cadrul proiectului Sputnik.Opinii, la care au participat peste trei mii de cetățeni din Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia, arată că majoritatea europenilor nu consideră Rusia parte a Europei.
Opinia experților: Este sau nu Rusia parte a Europei

În cadrul sondajului, cetățenii câtorva țări UE au fost întrebați dacă, în opinia lor, Rusia este parte a Europei. Astfel, potrivit studiului, majoritatea francezilor (65%), peste jumătate dintre britanici (52%) și 46 la sută dintre germani nu consideră Rusia drept parte a Europei. Totodată, cea mai mare parte a persoanelor intervievate din Polonia (77%) au declarat contrariul. Sputnik Moldova a încercat să afle care este opinia experților moldoveni cu privire la opțiunile europenilor.

Politologul Angela Colațchi susține că ”important este cum se identifică Rusia însăși: ca un stat european sau asiatic. Rușii nu pot răspunde univoc la aceasta întrebare. Sunt ei europeni sau asiatici. Și una și alta”.

Faptul că anume Rusia insistă și este promotoarea creării Uniunii Euroasiatice, spune Colațchi, demonstrează viziunea asupra lor înșiși. În istoria Rusiei au fost diferite perioade când rușii s-au apropiat de valorile europene, așa cum a fost spre exemplu pe perioada lui Petru I.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0