Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de bogată trebuie să fie masa de sărbătoare a unui creștin

© Photo : episcopia-ungheni.mdPărintele Sergiu Ivanov, parohul bisericii din satul Vărzărești
Părintele Sergiu Ivanov, parohul bisericii din satul Vărzărești - Sputnik Moldova
Abonare
Parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din comuna Vărzărești, Nisporeni, părintele Sergiu Ivanov, a criticat dur obiceiurile creștinilor din Republica Moldova de a marca sărbătorile religioase cu chefuri, mese copioase și multă băutură, fără a merge la slujba de la biserică.
Cât de bogată trebuie să fie masa de sărbătoare a unui creștin

"Nici o sărbătoare din toată cununa calendaristică a anului bisericesc, repet, nici o sărbătoare, nu ne cheamă la mâncare și băutură", a declarată părintele Sergiu Ivanov într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova.

"Moldovenii noștri au o tradiție: dacă te cheamă Ion, trebuie să bei pentru că te cheamă Ion. Sau dacă sărbătorim 40 de sfinți, atunci trebuie să bem 40 de pahare. Dar nici unul dintre sfinții Bisericii nu a fost alcoolici, nici iubitor de mâncăruri, nici de desfătări, n-a mers la nunți, cumătrii, discoteci și așa mai departe. Dimpotrivă, toți au trăit o viața aleasă și biserica la asta ne cheamă: să privim spre credința și viața lor și să le urmăm întocmai", a afirmat parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Vărzărești, Nisporeni.

Părintele Sergiu Ivanov a recurs și la un exemplu: Cina cea de Taină.

"Iar noi respectăm doar partea formală a lucrurilor. Dacă este Ziua Învierii sau Paștele, cum o numim în popor, numaidecât oamenii dau buzna în piață, ca să facă cumpărături pentru masa de sărbătoare. Dacă este sărbătoarea Nașterii Domnului, numaidecât toată lumea merge la piață. Or la Cina cea de Taină vedeți masa cea mare pe care o gătește Hristos și la care îi cheamă pe apostoli. Pe masă ce era pus? O pâine și un pahar cu vin. La asta i-a chemat Hristos. Să ne unim în jurul Trupului lui Hristos", a menționat preotul.

Calendar Creștin Ortodox 2018: Cele mai importante sărbători din luna februarie

Vom menționa că parohul Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din comuna Vărzărești, Nisporeni, părintele Sergiu Ivanov, a făcut aceste afirmații în cadrul unui interviu acordat pentru Sputnik Moldova, în data de 15 februarie, ziua în care Biserica Ortodoxă cinstește marea sărbătoare împărătească — Întâmpinarea Domnului.

Istoricul sărbătorii Întâmpinarea Domnului

La 40 de zile după Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, ascultând de porunca Legii Vechi și împlinind această poruncă, a fost adus Pruncul Iisus de către Preacurata Maica Sa și de dreptul Iosif la Templu. Atunci bătrânul Simion, căruia îi era făgăduit de la Duhul Sfânt să nu vadă moartea până ce nu va vedea pe Domnul Iisus Hristos, luându-L în brațe și mulțumindu-I lui Dumnezeu, a rostit aceste cuvinte profetice: "Acum eliberează pe robul Tău Stăpâne, după cuvântul Tău în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor. Lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel"(Lc. 2,29-32).

Acest mare eveniment al Întâmpinării Domnului împlinește porunca Legii Vechi, să ne facă pe toți liberi față de această Lege. Dar, totodată, ne cheamă să respectăm Legea Nouă, putere de mântuire a credinței în El — putere de mântuire a tuturor popoarelor lumii.

Fluxul de știri
0