Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce-i determină pe moldoveni să recurgă la suicid

© Sputnik / Miroslav RotariIulian Rusanovschi
Iulian Rusanovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul copiilor care recurg la suicid este într-o bruscă creștere în Republica Moldova.
Cine îi provoacă pe moldoveni să se sinucidă

Peste 500 de moldoveni își pun capăt zilelor în fiecare an, potrivit Biroului Național de Statistică. Acest număr nu descrește, deși organizațiile neguvernamentale și instituțiile statului responsabile de prevenirea suicidului luptă împotriva acestui fenomen. Alarmant este faptul că tot mai mulți copii recurg la suicid în ultimii ani. În 2016, de exemplu, 20 de copii și-au pus capăt zilelor, dublu față de anul precedent.

De ce măsurile de combatere a suicidului nu contribuie la diminuarea statisticilor? Cine îi provoacă pe moldoveni să-și pună capăt zilelor? Aflați răspunsul la aceste întrebări din interviul realizat de jurnalista Radio Sputnik Moldova Maria Dimineț, cu avocatul și activistul civic Iulian Rusanovschi.

Guvernul a declarat război propagandei suicidului pe internet<<<

Experții afirmă frecvent că moldovenii se sinucid din cauza sărăciei. În cazul copiilor care recurg la acest gest, specialiștii vorbesc despre lipsa de afecțiune și atenție din partea părinților. În disputele despre cauzele suicidului în țara noastră mulți trec însă cu vederea un fenomen care îi împiedică pe moldoveni să caute soluții pentru problemele lor. Vorbim despre informația negativă promovată de televiziuni, internet și activiștii civici falși.

"Internetul și televiziunea promovează informații care îngrozesc. Sunt multe știri despre violuri, suicid, omoruri care diseminează frică și negativism în societate. Aceste informații negative ține mulțimea într-o stare de încordare psihologică și nevroză. Ca urmare, oamenii nu au interesul de a constitui o lume mai bună, de a face lucruri frumoase", a explicat Iulian Rusanovschi.

Ieromonahul Savatie Baștovoi explică de ce se sinucid copii<<<

Activiștii civici falși manipulează intenționat opinia publică. De obicei, aceștia acționează pe rețelele de socializare. Ei atacă ideile bune și lansează informații false.

"Cineva arunca un fake news, despre o greșeală a unui om sau despre o idee bună. Știrea este preluată și multiplicată, de obicei, de rețele de socializare.  Un exemplu este scandalul declanșat pe o rețea de socializare cu privire la modul  în care România și-a reînhumat ostasii în baza unui protocol cu Federația Rusa. Osemintele au fost puse și înmormântate în cutii de carton. România a fost acuzată că nu își respectă eroii. Din cauza scandalului, directorul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și-a dat demisia. În realitate, osemintele au fost puse în cutii de carton deoarece așa prevedea protocolul internațional. Cei care au criticat acțiunea sau au preluat știrea falsă nu s-au documentat. Ca urmare, a fost distorsionată imaginea unei acțiuni frumoase. Rușii au depus un efort colosal pentru a identifica osemintele, iar românii au finanțat reînhumarea", a menționat Iulian Rusanovschi.

Duble standarde ale activiștilor "open society" revoltați de proiectul Bisericii<<<

Avocatul Iulian Rusanovschi a explicat ce scop urmăresc ativiștii civici falși, prin mesajele negative și false pe care le promovează:

"Scopul final este politic. În perioada preelectorală ei pregătesc opinia publică pentru evenimentele din perioada electorală. În acest mod, sunt cultivate convingeri convenabile unui anumit grup politic. Ca urmare, persoana manipulată va fi folosită în momentul oportun", a explicat Iulian Rusanovschi.

Ce ar putea face statul pentru a proteja cetățeni de activiștii civici falși și informația negativă aflați din acest interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0