Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu salariile restante ale angajaților când întreprinderea se închide

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Angajații din Moldova nu vor mai rămâne cu salarii neachitate la lichidarea firmei în care au lucrat.

CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a solicitat Parlamentului să susțină proiectul de lege privind constituirea, funcționarea și utilizarea Fondului de garantare a creanțelor, din ale cărui resurse financiare să fie asigurată plata restanțelor salariale ce decurg din contractele individuale de muncă și din contractele colective de muncă, încheiate de salariați cu angajatorii, împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești de intentare a procesului de insolvabilitate.

Глава МВД Александр Жиздан - Sputnik Moldova
Societate
Ministrul de Interne a făcut o declarație bombă despre salariile polițiștilor

Din acest Fond se preconizează achitarea salariilor restante, indemnizațiilor de concediu restante, datorate de angajatori pentru concediul anual nefolosit de salariați, pentru cel mult 2 ani de muncă,compensațiilor restante pe care angajatorii sunt datori să le plătească, conform contractului colectiv și individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă, bolilor profesionale; indemnizațiilor restante pentru perioada șomajului tehnic.

Potrivit proiectului, resursele financiare ale Fondului vor fi constituite din contribuțiile angajatorilor, din venituri ce reprezintă dobânzi, majorări de întârziere pentru neachitarea în termen a contribuției la Fondul de garantare, din sume provenite din recuperarea debitelor create, precum și din alte surse admise de lege.

Potrivit vicepreședintelui CNSM, Sergiu Sainciuc, sindicatele din Moldova au elaborat acest proiect pentru a elimina contradicțiile din legislația națională în domeniul protecției salariului în caz de insolvență a angajatorului.

Unor salariați din Moldova li se interzice să participe la greve. Vezi lista>>>

”Realitatea ne demonstrează că în majoritatea cazurilor de intentare a procedurii de insolvabilitate a unității economice, ani în șir, angajații nu-și pot ridica salariile cuvenite, fapt care reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor acestora. Veniturile obținute din comercializarea patrimoniului angajatorilor, aflați în proces de insolvabilitate, sunt distribuite creditorilor garantați, în primul rând băncilor comerciale”, a declarat Sainciuc. 

În multe țări din UE, precum România, Letonia, Lituania, deja funcționează legislația care protejează salariații în cazul insolvenței angajatorului. 

Fluxul de știri
0