Războaie, cutremure, sfârşitul lumii - viziunea unui preot ortodox

© Facebook / Părintele Calistrat ChifaPărintele Calistrat Chifa
Părintele Calistrat Chifa - Sputnik Moldova
Abonare
Un îndrăgit preot ortodox din România, urmărit de peste 370.000 de credincioşi pe Facebook, unde îşi postează predicile care, în scurt timp, acumulează mii şi chiar zeci de mii de vizualizări, a ţinut ieri o altă predică memorabilă. Tema este Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, care deschide săptămâna pregătitoare pentru începutul Postului Mare.

BUCUREŞTI, 13 feb — Sputnik, Doina Crainic. Părintele Calistrat a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi români ortodocşi datorită predicilor sale aparte, care ajung virale într-un timp foarte scurt.

În ultima predică, despre Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, care deschide săptămâna pregătitoare pentru începutul Postului Mare, părintele a explicat pasajul din Evanghelie în care Mântuitorul vorbeşte despre cum vor fi vremurile care vor anunţa sfârşitul lumii.

„Spune mai departe «Şi veţi auzi de războaie şi de zvonuri de război.» Sunt războaie de când mă ştiu eu. Eu am 50 şi ceva de ani şi permanent am auzit că americanii luptă cu toată planeta să fure petrol de la arabi şi tot timpul e un conflict inventat…. toate popoarele lumii se luptă pentru supremaţie şi putere", arată părintele Calistrat.

Însă, potrivit părintelui, războaiele de astăzi nu se poartă doar cu arma. Dacă altă dată erai cucerit, cotropit sau prădat cu forţă, astăzi, de multe ori se întâmplă să ne lăsăm de bunăvoie subjugaţi de cei care ne sunt duşmani.

„A trecut vremea când venea turcul şi-ţi lua fata în subsuoară şi o ducea în harem. Merge Ileana singură şi îl aduce pe Allah acasă, cu tot cu Mahomed de mână. Nu mai trebuie să vină turcul să-ţi fure oile, că le creşti tu şi le duci tu cu camionul, că te plăteşte bine. Nu mai trebuie să vină cineva să te fure, că te duci tu şi iei bani de la bancă şi dai dobândă până vinzi tot ce ai. Deci războaiele îşi schimbă doar sensul şi ideologiile", adaugă părintele.

Însă acesta nu este sfârşitul, fiindcă toate aceste încercări ne sunt date pentru a ne înţelepţi, astfel încât să ne amintim de străbunii noştri care, deşi nu aveau inteligenţa noastră, erau cu mult mai prudenţi şi chibzuiţi.

„Străbunii noştri părinţi, acei analfabeţi de la ţară, care ştiau doar de Dumnezeu, de credinţă, de icoană, de pământ, de muncă, de sapă, de vacă, de oaie, de stână, nu s-au dus niciodată să se-ncarce cu datorii la bănci, şi astfel să muncească toate neamurile lor toată viaţa, să plătească nişte şmenari care te înşală cu trei hârtii pe care le semnezi şi nu ştii ce scrie în ele. Deci iată un război al minţii. Se pare că omul prudent e mai deştept ca omul inteligent. Şi uneori prudenţa depăşeşte competenţa", a spus părintele, referindu-se la tipul de război care se duce astăzi împotriva noastră, însă deseori fără să-l conştientizăm.

Mai departe, părintele se referă la pasajul „Se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie, va fi foamete, ciumă şi cutremur pe alocuri", pe care îl explică aducându-l în actualitate. „Neam peste neam" poate echivala astăzi, în opinia părintelui Calistrat, cu ceea ce fac corporaţiile şi aşa-zişii investitori străini care vin pentru a acapara bogăţiile altor ţări. Iar sintagma „împărăţie peste împărăţie", raportată la vremurile noastre, poate fi înţeleasă inclusiv prin participarea noastră nejustificată la războaiele altora.

„Ne adunăm câte 5-10, ne îmbarcăm în avion, mergem în altă ţară, ne dau bani dacă stăm acolo cu puşcociul, iar când murim, ne scriu pe cruce «eroi». Eroi pentru ce? Pentru că ai stat să te împuşte unul cu bomba pentru că n-ai avut treabă acasă? Eşti erou când îţi aperi vaca în pripon, eşti erou când îţi aperi soţia şi copiii, eşti erou când îţi aperi soacra şi moşia, eşti erou când îţi aperi fântâna, Biserica şi cimitirul, nu eşti erou când te duci la altul în ogradă şi îi faci ispite", lămureşte părintele Calistrat în stilul său inconfundabil.

Referitor la „ciume", părintele este de părere că e foarte uşor de „inventat" aşa ceva astăzi: „Te sui în avion, te plimbi deasupra unei ţări, i-ai aruncat hibrizii şi în trei zile compania vinde tot ce ai nevoie."

Cât despre cutremure, astăzi acestea pot fi provocate nu numai de scoarţa terestră, ci şi „cu o bombă subterană, dacă eşti «băiat deştept», depinde ce urmăreşti să distrugi sau ce vrei să produci, ce impresie".

Însă părintele ţine să sublinieze că acestea sunt doar „un început de durere", sunt doar semne, dar nu şi sfârşitul. Unul dintre semnele cele mai importante va fi şi atunci când creştinii vor fi „daţi spre asuprire". Iar acest lucru a început deja să se întâmple, prin impunerea ideologiei totalitare a corectitudinii politice.

„[Vor fi date] legi draconice, legi diabolice, legi imorale, legi stricate, legi contra credinţei creştine, contra moralei sociale, legi contra familiei. «Vă vor asupri» — calci legea, eşti bun de legat, de pedepsit, de amendat", continuă tâlcuirea părintele Calistrat.

Un alt semn care prevesteşte vremurile apocaliptice este precizat clar în Evanghelie: „Veţi fi urâţi de toate neamurile pentru numele Meu." Aici părintele face referire la ceea ce se întâmplă în Siria şi în alte ţări din Orientul Mijlociu în care creştinii sunt astăzi persecutaţi ca în primele secole creştine.

„Ne gândim la ce se întâmplă în partea siriană, egipteană, unde creştinii sunt ucişi ca vitele şi ca animalele. Mă mir că aici organizaţiile internaţionale sunt surde, mă mir că aici America, jandarmul planetei, nu vede ce se-ntâmplă şi n-aude. Mă mir că dacă un criminal a ucis o persoană în stradă, scriu 50 de televiziuni, dar că mor acolo zeci de mii de oamenii pe zi, nu aude nimeni. Probabil fiindcă e sânge de creştin şi nu contează", atrage atenţia părintele Calistrat.

Întreaga predică, ce a acumulat deja peste 5700 de vizualizări, poate fi urmărită aici:

Fluxul de știri
0