Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Autoritățile propun noi majorări de taxe. Vezi cine este vizat

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul de lege elaborat de Comisia Națională a Pieței Financiare va fi discutat de Guvern în cadrul ședinței din 14 februarie

CHIȘINĂU, 12 feb — Sputnik. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNFP) propune majorarea taxei pentru eliberarea licențelor la desfăşurarea activităţii de asigurare (reasigurare) sau activităţii de intermediere în asigurări şi/sau reasigurări.

Potrivit proiectului de lege, taxa pentru eliberarea licenţelor urmează a fi majorată de la 13 la 20 de mii de lei, iar cea pentru eliberarea copiilor autorizate — în cuantum de 10 la sută din taxa pentru eliberarea licenţei. 

"(1) Taxa de eliberare a licenţei pentru activitate de asigurare (reasigurare) este de 20 000 lei. (2) Taxa pentru eliberarea copiei autorizate de pe licenţă, pentru reperfectarea licenţei/copiei autorizate de pe aceasta, precum şi cea pentru eliberarea duplicatului licenţei/copiei autorizate de pe aceasta este în mărime de 10% din taxa pentru licenţă şi sunt nerambursabile în cazul în care asigurătorul(reasigurătorul) nu îşi începe activitatea sau încetează să funcţioneze. (3) Suma taxelor de licenţiere prevăzute în prezentul articol se varsă la bugetul autorităţii de supraveghere" este scris în proiectul de lege.

Autoritatea de supraveghere a asigurarilor subliniază că pe fundalul trendului ascendent al volumului de prime subscrise, majorarea taxelor este una nesemnificativă, respectiv impactul pentru titularii de licenţă nu este în niciun caz defavorabil.

Veste bună pentru moldovenii care muncesc sau au muncit în Italia>>

Totodată, proiectul de lege prevede cerinţe faţă de mărimea comisioanelor acordate intermediarilor în asigurări, concretizarea elementelor care se vor conţine în comisioanele de achiziţie, și asta pentru că la momentul actual asigurătorii şi-ar subestima riscurile operaţionale prin acordarea comisioanelor exagerate intermediarilor în asigurări.

Proiectul de lege urmează va fi discutat în cadrul ședinței de Guvern care va avea loc pe 14 februarie.

Fluxul de știri
0