Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Adevărata lume din spatele gratiilor și ce au de făcut „începătorii”

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Мидриган
Павел Мидриган - Sputnik Moldova
Abonare
Regulile în penitenciarele din Republica Moldova sunt simple: proaspeții deținuți trebuie să se supună nu doar angajaților instituției, ci și pușcăriașilor „cu epoleți”. Cei care nu se conformează sunt forțați să se supună, spune avocatul Pavel Midrigan
Adevărata lume din spatele gratiilor și ce au de făcut „începătorii”

Lumea de după gratii este mult mai dură decât ceea ce se relatează în comunicatele Departamentului Instituțiilor Penitenciare. Avocatul Pavel Midrigan spune că diferite bande își desfășoară activitatea deschis în penitenciarele din țară, iar banii și cei cărora viața din carceră nu le este străină fac regula în pușcării.

Potrivit apărătorului, aceste grupări sunt bine organizate, iar fiecare deținut își are rolul său în funcție de poziția ocupată în ierarhie.

„În penitenciare este o cu totul altă lume și alte reguli, pe care le cunosc foarte bine angajații instituțiilor. Toți cei care ajung după gratii trebuie să se conformeze", a declarat Pavel Midrigan în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova.

Și dacă unii folosesc deschis telefoanele, televizoarele sau își transformă celulă în cameră de hotel, alții reușesc chiar să dea banchete în incinta penitenciarelor, de la care nu lipsesc, desigur, și reprezentantele sexului frumos.

„Ați văzut cazul cela când deținuții făceau grătar, beau vodcă și aveau alături fete", a adăugat avocatul subliniind că unor deținuți li se permite foarte multe lucruri.

Cert este că fenomenul nu a apărut de o zi sau două, motiv pentru care eradicarea lui este mai mult decât imposibilă.

„Acest sistem a existat tot timpul. Acolo este o întreagă ierarhie, iar aceste așa-zise reguli se transmit din generație în generație. Persoanele vulnerabile care nimeresc acolo sunt nevoite să se supună și să contribuie cu bani, în caz contrar au de suferit. Acolo lucrurile sunt simple, dacă nu te supui, te vor supune", conchide avocatul.

Apărătorul spune că angajații instituțiilor penitenciare cunosc foarte bine care sunt schemele din interior, iar unii chiar contribuie la întreținerea lor.    

Fluxul de știri
0