Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul European a votat renunțarea la ora „de vară” și „de iarnă”

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care îndeamnă Comisia Europeană să renunțe la practica trecerii la ora „de vară” și „de iarnă”

CHIȘINĂU, 10 feb — Sputnik. Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care îndeamnă Comisia Europeană să renunțe la practica trecerii țărilor Uniunii Europene la ora „de vară" și „de iarnă, a anunțat vineri RIA Novosti, cu referire la un reprezentant al serviciului de presă al PE.

Ситуация в Кишиневе 21/04/2017, Московский проспект - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chişinăul, în colaps. Situaţia este catastrofală

Deputații europeni au dezbătut în cadrul ședinței ordinare problema trecerii statelor membre UE la ora de vară.

Rezoluția adoptată, care îndeamnă Comisia Europeană să înceteze practica mutării ceasului din motiv că numeroasele studii nu au reușit să demonstreze existența unor efecte pozitive, în schimb indică asupra existenței unor consecințe negative pentru sănătatea oamenilor, agricultură și siguranța traficului rutier, a declarat sursa agenției RIA Novosti.

Deputații au îndemnat Comisia Europeană să efectueze o evaluare a măsurilor trecerii la ora de vară, pronunțându-se în favoarea păstrării unei abordări unice la nivelul spațiului comunitar.

Între timp, pentru anularea trecerii Uniunii Europene la ora de vară și de iarnă s-a pronunțat doar o singură țară — Finlanda.

Ситуация в Кишиневе 21/04/2017, Московский проспект - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chişinăul, în colaps. Situaţia este catastrofală

În noiembrie 2017, Parlamentul Finlandei a fost nevoit să respingă o inițiativă civică legată de anularea trecerii la ora de vară din cauza că această problemă are nevoie de o aprobare la nivelul UE. Ministrul Transportului și Comunicațiilor al Finlandei, Anna Berner, a promis atunci că parlamentarii vor pune în discuții această problemă la nivelul unional.

În Uniunea Europeană trecerea la ora de vară și iarnă este reglementată de directiva 2000/84/EG a Parlamentului European și a Consiliului European. Ea specifică începutul și sfârșitul perioadei de vară în toate statele UE și stabilește că la timpul de vară se trece în ultima duminică a lunii martie, până la ultima duminică din luna octombrie. Efectul acestei directive, pe care o respectă și unele state care nu sunt membre ale UE, este prelungit în fiecare cinci ani. Dezbateri cu privire la raționalitatea mutării acelor ceasornicelor sunt purtate din momentul introducerii acestei practici. La sfârșitul secolului XX s-a stabilit că efectul economic al trecerii la ora de vară este unul nesemnificativ. Majoritatea statelor din Asia, Africa, America de Sud au renunțat la această practică, însă aceasta a fost păstrată în Europa și America de Nord.

Fluxul de știri
0