Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Care este cheia succesului și cum sportivii moldoveni țin piept adversarilor

© Sputnik / Rodion ProcaDimitriana Surdu
Dimitriana Surdu - Sputnik Moldova
Abonare
Dimitriana Surdu este campioană Moldovei și a României la aruncarea discului și a reprezentat țara noastră la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro
Care este cheia succesului și cum sportivii moldoveni țin piept adversarilor

A pășit în lumea sportului din fragedă copilărie, iar totul a început de la simple antrenamente pe ulițele satului Filipeni, Leova, și competițiile raionale la care participa ori de câte ori avea ocazia.

Vorbim despre Dimitriana Surdu, atleta care la vârsta de doar 23 de ani a reușit să ducă faima Republicii Moldova în lume. Spune că a ajuns în lumea sportului întâmplător, iar cel care i-a deschis ușa acestei lumi a fost profesorul de Educație Fizică de la școala gimnazială, care i-a observat calitățile.

„Nu pot spune că m-a motivat cineva ca să practic această probă sportivă. Eram o elevă în sat, iar profesorul de educație fizică mă lua să particip la concursurile de alergat organizate în localitate și în raion. Ulterior, au urmat competițiile din Chișinău. Nu am știut că mă voi ocupa strict de aruncarea greutății, cel mai probabil, așa a trebuit să fie, în condițiile în care la această probă înregistram cele mai bune rezultate", spune Dimitriana Surdu.

Nu se plânge de condițiile proaste în care este nevoită să se antreneze zi de zi, la fel ca și cei mai mulți sportivii din țara noastră. Dimpotrivă, privește cu optimism în viitor și spune că un campion își va atinge obiectivul propus indiferent de circumstanțe.

„Nu pot spune că sunt rele condițiile de antrenament. Da, sportivii din țările europene au echipamente performante și se antrenează la cele mai înalte nivele. Totuși, sunt sigură că poți obține rezultate bune, indiferent de terenul pe care te antrenezi", adaugă sportiva.

În pofida problemelor tehnice cu care este nevoită să se confrunte uneori, Dimitriana are un scop bine determinat.

„Tare aș vrea să ajung la jocurile din 2020, fiindcă am șanse mari. Simt că am o pregătire mult mai bună decât la jocurile de la Rio de Janeiro din 2016. Sunt sigură că pot să ajung chiar și finalistă la jocurile din 2020", spune Dimitriana Surdu.

Până atunci însă mai este timp, iar 2018 se anunță a fi un an plin pentru Dimitriana.

„În acest an am trei starturi principale. Cel mai important este Campionatul Mondial din Birmingham, Marea Britanie, care se va desfășura în perioada 28 februarie — 4 martie, după care, peste patru zile va fi Cupa Europei de aruncări lungi în Portugalia, după care Campionatul European, care se va desfășura în Berlin, Germania", adaugă sportiva.

Agenda Dimitrianei Surdu spune clar, timpul pentru odihnă și vacanțe este limitat, lucru confirmat și de sportivă.

„Zile libere practic nu am. Tot anul este dedicat cantonamentelor. Tot timpul am pregătiri, antrenamente și universitate. Nu prea îmi permit să-mi iau vacanțe, pentru că știu că în spatele succesului stă nu doar voința și talentul, ci și multă, multă muncă”, conchide sportiva.

Echipa Sputnik Moldova îi dorește succese mari Dimitrianei și o așteaptă acasă cu noi realizări. 

Fluxul de știri
0