Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Profesorii vor avea salarii mai mari. Ce propun sindicatele

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Sainciuc
Sergiu Sainciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Salariile cadrelor didactice, dar și a altor categorii de bugetari ar putea să crească considerabil din acest an. Sindicatele vor ca Guvernul să elaboreze o nouă lege unitară de salarizare.
Profesorii vor avea salarii mai mari. Ce propune sindicatele

Potrivit vicepreședintelui Confederației Naționale a Sindicatelor Sergiu Sainciuc, în actuala lege de salarizare există foarte mari discrepanțe, astfel unele categorii de bugetari, precum judecătorii sunt favorizați, iar alții sunt neglijați. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova.

„Avem o discriminare în domeniul salarizării, deoarece avem trei niveluri minimale de salarizare. Adică, salariul minim, astăzi, este de o mie de lei. Cel puțin, avem un salariu tarifar de 1100 de lei, de la 1 ianuarie, după majorarea cu 10 la sută. Avem 1900 de lei pentru o muncă necalificată în domeniul medicinei asigurate, care a fost aprobat anul trecut, și avem 2380 în sectorul real al economiei, care a fost aprobat anul trecut, la 1 mai", a spus Sergiu Sainciuc.

Astfel, sindicatele au cerut ca să existe un singur salariu minim pe țară, iar acest lucru va fi real, odată cu adoptarea noii legi unitare de salarizare.

„Pentru asta trebuie să rugăm și să presăm ca acest document să fie elaborat cât mai operativ. De fapt avem și o promisiune din partea conducerii Guvernului. Această lege să fie adoptată în sesiunea primăvară-vară a Parlamentului. Să fie planificate surse financiare necesare prin modificarea bugetului de stat pentru anul curent. Iar această lege să fie pusă în aplicare, începând cu a doua jumătate a anului curent", a punctat Sergiu Sainciuc.

Inițiativa sindicatelor a fost făcută după ce profesorii au anunțat că vor ieși la proteste, dacă lefurile lor nu vor fi majorate cu 50%.

Fluxul de știri
0