Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine le interzice femeilor cu nevoi speciale să devină mame

© Sputnik / Miroslav RotariLilia Cainareanu
Lilia Cainareanu - Sputnik Moldova
Abonare
În sate este o rușine ca femeile cu nevoi speciale să nască.
Cine le interzice femeilor cu nevoi speciale să devină mame

Dreptul femeilor cu nevoi speciale la sănătatea reproductivă nu este respectat în Republica Moldova. Anume părinții sau rudele încalcă legea care garantează acest drept. Ei le interzic să-și întemeieze o familie sau să nască, în loc să le încurajeze. Declarația a fost făcută de președintele Asociației "Pro Tineret"  Lilia Cainareanu, în cadrul unui interviu realizat de jurnalista radio Sputnik Moldova Maria Dimineț.

Mamele cu deficiențe locomotorii sunt condamnate în comunitate. Oamenii consideră că acestea sunt o povară pentru societate. Din cauza prejudecăților, mai multe femei cu dizabilități fizice nu au curajul să-și întemeieze o familie și să devină mame.

"Noi suntem private de dreptul de a fi mame. Familia este cea care interzice fiicelor cu nevoi speciale să-și facă o familie, să cunoască ce înseamnă să fie mame. În viziunea oamenilor dintr-o comunitate, este rușine ca o femeie cu nevoi speciale să aibă un bebeluș, să meargă la maternitate. Principalul obstacol în calea respectării acestor drepturi este prejudecata? Da, moldovenii au prejudecăți față de femeile cu nevoi speciale și aceste prejudecăți spun că o asemenea femeie trebuie să-și cunoască locul", a explicat  Lilia Cainareanu.

În Republica Moldova sunt cel puțin 25 de femei cu nevoi speciale care au copii, potrivit datelor Asociației ”Pro Tineret”.

 

Fluxul de știri
0