Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Voronin: De ce faceți asta? Ca să fiți pe plac românilor? Asta se numește prostituție

© Sputnik / Rodion ProcaVladimir Voronin în studioul radio Sputnik Moldova
Vladimir Voronin în studioul radio Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Declarația prin care Parlamentul de la Chișinău vrea să condamne ”atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale a încins spiritele în Legislativ”.
Voronin: De ce faceți asta? Ca să fiți pe plac românilor? Asta se numește prostituție!

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, critică dur decizia majorității parlamentare privind includerea proiectului Declarației prin care sunt condamnate „atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale a Republicii Moldova” pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Legislativului.

Vladimir Voronin califică gestul deputaților drept un act de ”prostituție” și spune că scandalul creat în jurul retransmiterii posturilor TV rusești pe teritoriul Republicii Moldova a fost inițiat de Parlamentul de la Chișinău. Respectiv, acum, aleșii poporului care au votat pentru așa-zisa Lege privind interzicerea propagandei străine să-și asume consecințele.

„Ca întotdeauna, nora este vinovată. Cine a inițiat acest scandal în jurul porturilor TV rusești, nu noi? Nu noi am luat această decizie de a interzice retransmiterea posturilor rusești în Moldova? Respectiv, Duma de Stat a venit cu un răspuns la acțiunile noastre. Acum, voi începeți a aiuri cu geopolitică și nu știu mai ce… ați învățat cuvinte din dicționar și le utilizați, niște prostii", spune Vladimir Voronin.

Liderul PCRM se arată nedumerit de acțiunile Parlamentului de la Chișinău, în condițiile în care oamenii folosesc tot mai mult sursele moderne de informare.

„Eu nu înțeleg de ce faceți aceste lucruri, când este internet și WiFi peste tot. De ce faceți asta? Ca să fiți pe plac românilor și să vă îmbrățișați cu ei? Dacă interziceți canalele rusești de ce nu ați interzis și canalele care difuzează non-stop programe împotriva statalităţii și a națiunii moldovenești. Asta se numește prostituție", a adăugat Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin a făcut aceste declarații în contextul în care, cu votul majorității parlamentare, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Legislativului a fost introdusă Declarația prin care sunt condamnate „atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova”.

În documentul înregistrat pe 24 ianuarie, de către un grup de deputați din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, grupul Parlamentar Popular European și deputați neafiliați, se spune că „politicul de la Moscova și chiar unele instituții ruse se implică în politica din țara noastră". Mai mult, autoritățile de la Moscova ar avea „o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră”.

Amintim că, la sfârșitul lui 2017, Parlamentul de la Chișinău a aprobat așa-zisa lege anti-propagandă, care interzice retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informațional-analitice rusești.

Noile prevederi al Codului Audiovizualului intră în vigoare de pe 12 februarie. Începând cu această zi, radiodifuzorii din Republica Moldova vor putea transmite programe de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse doar în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Respectiva lege i-a nemulțumit pe deputații de la Moscova, care au calificat-o drept „un nou atac antirusesc”.

Mai mult, deputații din Duma de Stat au anunțat că vor cere Consiliul Europei, ONU și OSCE să ia atitudine față de legea votată de parlamentarii moldoveni.

Fluxul de știri
0