Sfânta Matrona din Moscova, în calendarul Bisericii Ortodoxe Române

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaИкона Святой Матроны Московской
Икона Святой Матроны Московской - Sputnik Moldova
Abonare
Sfânta Cuvioasa Matrona din Moscova va fi introdusă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. Ierarhii Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei propun introducerea Sfintei Matrona din Moscova în calendarul Bisericii ortodoxe Române. Decizia a fost luată de sinodul Mitropoliei care s-a întrunit la reședința Patriarhală, ședința fiind prezidată de Patriarhul Daniel al României.

"În cadrul şedinţei a fost aprobată propunerea ca Sfânta Cuvioasa Matrona din Moscova să fie introdusă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române", potrivit unui comunicat al Patriarhiei.

Pentru finalizarea demersurilor, decizia urmează a fi validată de către Sfântul Sinod la următoarea şedinţă de lucru.

Фреска Сретение XVIII века - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2018: Cele mai importante sărbători din luna februarie

Sfânta Matrona a fost canonizată de Biserica Ortodoxă a Rusiei pe 2 mai 1999. Aflat la Moscova în luna decembrie a anului trecut, la festivităţile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, Părintele Patriarh Daniel a slujit la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova unde se află moaştele sfintei Matrona.

Sfânta Matrona din Moscova este prăznuită pe 2 mai (19 aprilie Calendar bisericesc). Numită "cel de-al optulea stâlp al Rusiei" de către Sfântul Ioan de Kronstadt, Sfânta Matrona a fost o personalitate rară și cu totul carismatică a Bisericii Ortodoxe din Rusia, manifestând darurile duhovnicești ale înainte vederii și tămăduirii încă din copilărie.

Patriarhul Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la Moscova: Ierarhi români și ruși>>

Patriarhul Kiril și Patriarhul Daniel la București - Sputnik Moldova
BORu, despre problema canonică din Moldova: Suntem deschişi pentru dialog

Sfânta Matrona a prevăzut venirea revoluției bolșevice („vor jefui, vor distruge bisericile și vor prigoni pe mulți") și intrarea Rusiei în cel de-al doilea război mondial. În 1925 se mută la Moscova. Datorită lucrării ei duhovnicești, pe care o va face aici timp de treizeci de ani, comuniștii vor căuta să o aresteze. Fără succes, însă: „Se mai povestește ca, întrucât prevedea cu duhul neplăcerile, Matrona părăsea anumite case în grabă întotdeauna în ajunul venirii la ea a miliției, deoarece locuia fără viză. Erau timpuri grele si oamenilor le era frica sa o treacă în cartea de imobil. Astfel, ea s-a salvat de la represiuni nu numai pe sine, ci și pe gazdele care o adăposteau".

La 2 mai 1952, se mută în lăcaşurile cele de sus, iar la 8 martie 1998, se aflară moaştele sale necuprinse de stricăciune răspândind bună mireasmă şi izvorând fără oprire minuni, care se aşezară cu multă evlavie în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova. Peste un an, la 2 mai 1999, sfânta Matrona fu trecută în rândul sfinţilor, cinstirea sa răspândindu-se apoi în lumea întreagă pentru  marea mulţime de minuni săvârşite prin mijlocirea sfintei noastre maici.

Fluxul de știri
0