Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

De ce sportivii din Moldova nu devin campioni olimpici

© Photo : Chișinău MarathonLiviu Croitoru
Liviu Croitoru - Sputnik Moldova
Abonare
Zeci de mii de euro trebuie să investească un sportiv în pregătirea sa, dacă își dorește să obțină aurul la Jocurile Olimpice.
De ce sportivii din Moldova nu devin campioni olimpici

Pregătirea pentru Jocurile Olimpice îl costă pe un sportiv din țara noastră cel puțin 2000 de euro pe lună. Aceste cheltuieli nu-i permite însă să-și cultive abilitățile necesare pentru a se clasa pe unul dintre primele trei locuri. Pentru a câștiga medalia de bronz, argint sau aur, un olimpic trebuie să investească în pregătirea sa cel puțin 10 mii de euro, lunar. Opinia a fost exprimată de atletul Liviu Croitoru, în cadrul unui interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț.

"Pregătirea unui sportiv, capabil să se claseze pe locul 20 în top, necesită aproximativ 2000 de euro pe lună. Cheltuielile de pregătire cresc până la minimum 5000 euro lunar, dacă sportivul planifică să urce pe locul 5. Pentru a deveni însă campion la Jocurile Olimpice, un sportiv are nevoie de vreo 10 mii de euro pentru a se pregăti.  Asta explică de ce sportivii moldoveni nu tind să participe la Jocurile Olimpice", a explicat Liviu Croitoru.

Sportivii moldoveni sunt nevoiți să investească în pregătirea pentru Jocurile Olimpice resursele financiare proprii. Republica Moldova oferă un suport financiar simbolic doar candidaților olimpici și sportivilor care îndeplinesc baremul olimpic.

"La noi doar candidații olimpici primesc o bursă de aproximativ 530 de dolari. Iar sportivii care îndeplinesc baremul olimpic beneficiază de o bursă de 1000 de euro. Cheltuielile pentru pregătire însă nimeni nu le acoperă. Ca urmare, sportivul  trebuie să investească în pregătire pentru olimpiadă  propriile resurse sau sa găsească sponsori", a precizat Liviu Croitoru. 

Fluxul de știri
0