Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Lux pentru directorul Spitalului nr.1 și WC-uri nefuncționale pentru gravide

© Sputnik / Miroslav RotariSilvia Radu
Silvia Radu - Sputnik Moldova
Abonare
Chef de zile mari dat de directorul Spitalului nr.1 din Chișinău chiar în timpul programului de muncă. De la masa de sărbătoare nu au lipsit șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu, și liderul fracțiunii PL din CMC, Ion Cebanu.
Lux pentru directorul spitalului nr.1 și WC-uri nefuncționale pentru gravide

Primarul general interimar, Silvia Radu, cere demisia șefului Direcției Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu. Și asta deoarece acesta ar fi permis cheltuirea ineficientă a banilor publici.

Silvia Radu afirmă că l-a atenționat pe Moldovanu încă la sfârșitul anului trecut, iar picătura care a umplut paharul a fost șirul de nereguli depistate la Spitalul nr. 1 din Chișinău.

„Am efectuat o vizită inopinată, săptămâna trecută, la Spitalul nr.1 din Chișinău. Eu cred că este o crimă morală, fiindcă copiii nou-născuți sunt lăsați să fie duși dintr-un corp al spitalului în altul. Nu înțeleg de ce atunci când s-a făcut reparație, prioritate s-a dat cabinetului directorului spitalului, care este de lux, și nu la secțiile spitalului. Și asta în timp ce majoritatea toaletelor din secțiile pentru gravide sunt nefuncționale”, a declarat Silvia Radu în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

Inexplicabil este și faptul că administrația instituției a cheltuit un milion de lei pentru un ascensor (n.r. 60 de mii de dolari), în timp ce prețul maxim al unui lift ar fi de 15 mii de dolari.

„Nu înțeleg de ce într-un bloc în care nu s-a reparat nimic, a fost schimbat doar un lift, pentru care s-a achitat un milion de lei. Cu două lifturi se poate repara o secție întreagă de spital. Nu înțeleg de ce prioritate sunt lifturile și nu pe reparație în secții. Mai mult, eu am avut o întâlnire cu producătorii de lifturi care mi-au spus că un lift nu poate să coste mai mult de 10, 12, maxim 15 mii de dolari”, a adăugat Silvia Radu.

Așa că edilul presupune că ar exista o schemă prin intermediul căreia banii publici sunt furați. 

„Diferența dintre prețul real al unui lift și cel de un milion de lei, dat de administrația spitalului, este imensă. Denotă că la instituțiile medicale există o afacere personală cu lifturile”, adaugă Silvia Radu.

Primarul se arată nedumerit și de faptul că cei care intră în spitalele municipale sunt obligați să cumpere bahile.

„Nu înțeleg de ce oamenii care vin la spitale trebuie să achite bani pentru bahile. A păstra igiena în spital este normal, dar eu nu înțeleg cui aparține această afacere, fiindcă bon de casă pentru aceste bahile nu-ți dă nimeni. Presupun că și aici este o afacere privată”, adaugă Silvia Radu.

Șirul neregulilor este completat de un chef dat de directorul spitalului nr.1 chiar în timpul orelor de muncă. S-a întâmplat în ziua în care Silvia Radu a mers la spital. Potrivit edilului, de la masa de sărbătoare nu au lipsit șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei, Mihai Moldovanu și liderul fracțiunii PL din CMC, Ion Cebanu.

„Mie nu-mi răspundea la telefon nici directorul instituției și nici directorul direcției Sănătate. Când am ajuns, i-am găsit pe aceștia chefuind împreună cu șeful liberalilor din CMC. Cheful era dat cu rațe coapte și alcool”, adaugă Silvia Radu.

Șeful Direcției Sănătate spune că, de fapt, nu era un chef, ci un simplu prânz luat între colegi.

Fluxul de știri
0