Durerile de cap nu sunt atât de inofensive: Indică asupra unui pericol major

CC0 / whoismargot / sadnessМужчина в депрессии, фото из архива
Мужчина в депрессии, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
Medicii au ajuns la concluzii alarmante în cazul persoanelor care suferă de migrene, acestea indicând asupra unei predispoziţii la infarct.

CHIŞINĂU, 4 feb — Sputnik. Un studiu recent arată că migrenele pot prezenta un factor de risc pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Astfel, Infecțiile miocardice, infarctul, tromboza venoasă și fibrilațiile arteriale pot fi atribuite, într-o anumită măsură, și durerilor de cap, potrivit unui studiu danez publicat în British Medical Journal și citat de Le Figaro, potrivit digi24.

Migrenele afectează peste 1 miliard de oameni din întreaga lume și, potrivit noilor descoperiri, pot cauza complicații la nivelul inimii. Astfel, persoanele care au migrene ar fi de opt ori mai predispuse la infarct.

Cercetătorii de la Aarhus University Hospital și Universitatea Stanford au ajuns la aceste concluzii după ce au comparat fișele medicale a 51 de mii de pacienți, colectate prin intermediul Registrului Național Danez al Pacienților.

Toți acești pacienți suferiseră de migrene, fără să aibă un istoric de boli cardiovasculare la acel moment. Datele analizate au fost colectate între anii 1995 și 2003, iar între pacienții respectivi nu exista niciun alt element de legătură, în afară de faptul că toți ajunseseră la spital cu migrene puternice.

Винодельческое хозяйство UPPA Winery в Крыму - Sputnik Moldova
Alcoolul poate fi benefic pentru creier, o spun savanţii

Oamenii de știință au folosit un grup de control pentru a compara rezultatele și au arătat astfel că persoanele diagnosticate cu dureri acute de cap sunt predispuse la boli cardiovasculare. De exemplu, în cazul infarctului hemoragic, acesta este de două ori mai frecvent în cazul persoanelor care au migrene. Infecțiile miocardice apar la 25 din 1000 de persoane dintre cele cu migrene, față de 17 persoane din 1000 din restul populației. Infarctul ischemic are o incidență de 45 la 1000 de persoane cu migrene, și de doar 25 la 1000 la cei care nu au suferit de migrene.

Pe de altă parte, studiul nu dovedește că ar exista o legătură între migrene și riscul stopului cardiac, nici pentru boli arteriale periferice.

Cercetarea a mai arătat că vârsta medie la care sunt diagnosticate persoanele care suferă de migrene este 35 de ani, iar dintre acestea 71% sunt femei. În plus, față de bărbații care suferă de migrene, femeile au riscuri mai mari de a suferi de boli cardiace.

Studiul mai arată și că riscul apariției bolilor cardiovasculare este mai ridicat în primul an după apariția migrenelor, iar în cazul infarctului, riscurile sunt de 8 ori mai mari.

Fluxul de știri
0