Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Testul Papanicolau, neglijat de moldovence

© Sputnik / Alexandr OsmatescoIrina Tripac
Irina Tripac - Sputnik Moldova
Abonare
Nici după opt ani de informare, prevenirea cancerului de col uterin nu este o prioritate pentru moldovence.
Testul Papanicolau, neglijat de moldovence

De aproape un deceniu, autoritățile din sănătate şi medicii din țara noastră informează constant femeile despre pericolul cancerului de col uterin pentru viață şi măsurile de prevenire a maladiei. Femeile sunt îndemnate să facă o dată în trei ani Testul Papanicolau şi examenul ginecologic, anual. Cu toate acestea, statisticile nu descresc, potrivit așteptărilor. În fiecare an, maladia este depistată la aproximativ 300 de femei. Totodată, o pacientă moare la fiecare trei zile.

Medicii constată că multe femei încă nu cunosc ce este cancerul de col uterin şi cum poate fi prevenit. Nepăsarea față de propria sănătate are însă consecințe grave pentru sănătate şi viață. În stadii avansate, cancerul de col uterin este greu de tratat. Statisticile arată că aceste bolnave au cele mai mici șanse de supraviețuire.

Cancerul de col uterin este răspândit în întreaga lume, Republica Moldova nu este singura țară afectată. Boala este deseori consecința unei vieți sexuale iresponsabile, constată medicii. Schimbarea frecventă a partenerilor sexuali sau relațiile sexuale neprotejate contribuie la apariția cancerului de col uterin. În aceste condiții există un risc sporit de infectare cu Virusul Papiloma Uman, responsabil în 90 la sută dintre cazuri de apariția bolii.

Este demonstrat, modul de viață sănătos şi examenele profilactice previn cancerul de col uterin. În acest scop, este recomandată şi vaccinarea fetițelor. În Republica Moldova,  programul de vaccinare împotriva Virusului Papiloma Uman a fost lansat în decembrie 2017. După două luni de la inițierea imunizării, rezultatele sunt sub așteptările autorităților din sănătate. Unii părinți opun rezistență față de noul vaccin. Reticența este provocată de prejudecăți sau propaganda antivaccinare, spun lucrătorii medicali. Ce măsuri sunt întreprinse pentru a preveni cancerul de col uterin şi a salva viețile bolnavelor aflați din interviul realizat cu  Irina Tripac, medic ginecolog- oncolog.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0