Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum afectează economia țării activitatea netransparentă a specialiștilor IT

© Sputnik / Alexandr OsmatescoAndrei Cușcă
Andrei Cușcă - Sputnik Moldova
Abonare
Veniturile nedeclarate ale specialiştilor IT constituie, anual, aproximativ 20 de milioane de dolari
Cum afectează economia țării activitatea netransparentă a specialiștilor IT

Free-lancerii din domeniul tehnologiilor informaționale din țara noastră exportă, anual, produse și servicii în valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari. Aceste sume nu sunt însă impozitate, deoarece tranzacțiile se desfășoară netransparent. Ca urmare, activitatea free-lancerilor nu aduce beneficii economiei țării noastre Declarația a fost făcută de Andrei Cușcă, șeful Direcţiei politici și reglementări în domeniul societății informaționale și economiei digitale a Ministerului Economiei, în cadrul unui interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț.

În opinia lui Andrei Cușcă, lipsa facilităților pentru companiile IT au favorizat activitatea netransparentă în acest domeniu. Funcționarul consideră că "Moldova IT Park" va crea condiții pentru transparentizarea comerțului extern cu produse și servicii IT.

"Companiile IT care activează netransparent au acum posibilitatea să adere la Moldova IT Park și să beneficieze de facilitățile oferite de stat.  Avantajul este că vor achita statului un impozit unic de doar 7%. În prezent, avem mai mulți specialiști IT care își vând pe piața externă serviciile și produsele. Aceste venituri statul nu le poate monitoriza. Noi le propunem să activeze transparent și să beneficieze de toate facilitățile oferite de Moldova IT Park", a precizat Andrei Cușcă.  

Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, contribuția companiilor IT în bugetul de stat constituie aproximativ 13 % din venit.  

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0