Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De când vom plăti cu 20% mai puțin pentru gazele naturale

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip anunță că tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse cu până la 20%. „Moldovagaz” este de altă părere. Totuși o decizie finală va fi luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Începând de când vom plăti cu 20% mai puțin pentru gazele naturale

 

Tarifele pentru gazele naturale ar putea fi reduse cu până la 20 la sută. Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip în cadrul ședinței Guvernului. Premierul spune că reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au ajuns la o astfel de concluzie în urma analizării factorilor care duc la formarea prețului la gazele naturale.

„Recent am avut o ședință comună cu cei de la Ministerul Economiei şi cu cei de la Moldovagaz şi am ţinut foarte mult să le arătăm şi lor care sunt calculele efectuate şi analiza de către Guvern, prin intermediul Ministerului Economiei. Analiza noastră ne arată că avem toată posibilitatea şi există premise pentru o reducere de preţ la tarifele pentru gazele naturale de până la 20%. Evident că cei de la „Moldovagaz" au o altă părere. Dar, până la urmă, decizia va fi luată de ANRE", a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul a subliniat că există posibilitatea ca reducerea să fie aplicată din 1 ianuarie 2018. Așa că „Moldovagaz" ar putea fi impusă să restituie consumatorilor banii achitați în plus de la începutul anului.

„Procedurile prevăd că prețul se stabilește la începutul anului. Am rugat colegii de la „Moldovagaz", pentru că procedurile oricum mai durează, să ia în calcul acest lucru şi să găsească o modalitate de a restitui banii pentru plătite de la începutul anului, fie că oamenii vor primi o reducere care va lua în calcul această supra plată", a adăugat Pavel Filip.

Amintim că un grup de experți în energetică au anunțat la mijlocul lunii ianuarie că moldovenii achită pentru gazele naturale cu aproape 30 la sută mai mult decât costul real al acestora. Mai mult, din ianuarie 2016, când a fost stabilit ultimul tarif, moldovenii au plătit pentru gazele naturale un surplus de 1,5 miliarde de lei.

În prezent, consumatorii casnici care au un consum lunar de până la 30 de metri cubi achită 5 lei 89 de bani pentru un metru cub, iar cei cu un consum mai mare plătesc 6 lei și 13 bani.

Fluxul de știri
0