Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru moldovenii care muncesc sau au muncit în Italia

© Fotolia / fabiomaxL'Altare della Patria a Roma
L'Altare della Patria a Roma - Sputnik Moldova
Abonare
Schimbările se referă la moldovenii care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia și domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state.

CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Republica Moldova va începe negocierea unui Acord privind stabilirea și exportul prestațiilor de asigurări sociale cu Republica Italiană. Un proiect de lege în acest sens se află acum în discuții în cadrul comisiilor parlamentare.

Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș pentru lucrătorii imigranţi din Republica Moldova. Aceasta se referă la cei care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Panorama di Roma, Italia. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldovenii care muncesc în Italia trebuie să știe asta

Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de pensionare, vor beneficia de pensie din acest stat. Totodată, pe perioada de activitate vor fi asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale,  iar membrii familiei vor fi asigurați în caz de deces al întreținătorului.

”Vor beneficia de pensii și alte prestații sociale doar persoanele care au plătit contribuții de asigurări sociale de stat în țara în care sunt angajate”, se precizează în document.

Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Aceasta va fi transferată în statul de domiciliu al persoanei.

Proiectul Acordului urmează să treacă toate etapele și procedurile interne aferente semnării, ratificării și punerii în vigoare a unui tratat.

Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 13 state, 11 dintre care sunt aplicate.

Fluxul de știri
0