Acesta este primul caz depistat în țara noastră în ultimii 10 ani. În țările vecine însă virusul este mult mai prezent și activ, iar cei care au călătorit peste hotare, fie în România, fie în Ucraina, sunt supuși unui risc sporit de a reveni acasă infectați.
Solicitat de studioul de radio Sputnik Moldova, medicul infecționist Petru Paveliuc a menționat că rujeola decurge în două etape.
"La prima fază, care durează între patru și cinci zile, simptomele sunt asemănătoare cu cele de răceală. Temperatura nu depășește 38,8 de grade, persistă tusea, care se înrăutățește cu fiecare zi. Cât privește faza a doua, aceasta începe în ziua a cincea de la apariția primelor simptome. Temperatura crește brusc și poate depăși chiar și 40 de grade. Tusea se agravează. Erupțiile se intensifică și capătă culoare specifică, întinzându-se pe întreg corpul. Deja în ziua a 7-a a bolii, tot corpul este acoperit de o erupție de un roșu intens", spune Patru Paveliuc.
Potrivit specialistului, în cazurile fără complicații, rujeola este tratată prin repaus la pat și îngrijire la domiciliu. Însă, dacă boala a trecut în a doua fază este necesară internarea bolnavului. Totodată, medicul spune că adresarea tardivă la medic și netratarea virusului poate duce până la deces.