Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Reorganizarea Primăriei Chișinău: Ce direcții urmează să fie lichidate

© Sputnik / Miroslav RotariSilvia Radu
Silvia Radu - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii capitalei asigură, lunar, salarii pentru 1821 de angajați din cadrul Primăriei. Dintre aceștia, 768 sunt funcționari publici, iar 1053 - personal tehnic și de deservire: cifra este cât se poate de mare nu însă și rezultatele muncii acestora
Reorganizarea Primăriei Chișinău! Ce direcții urmează să fie lichidate

Primarul interimar al capitalei anunță reorganizări la Primăriei. Silvia Radu afirmă că numărul mare de direcții și subdiviziuni îngreunează procesul de lucru al instituției, iar de cele mai multe ori, problemele rămân nerezolvate. Așa că, la următoarea ședință a Consiliului Municipal, edilul va propune lichidarea a patru din cele 14 direcții, dar și a câtorva subdiviziuni.

„Nu merge vorba de a da afară oamenii. Ați văzut că avem foarte multe locuri vacante. Problema este în salarii. Avem salarii de doar 1200, iar un funcționar trebuie să aibă un salariu decent", spune Silvia Radu, care subliniază că din cauza salariilor mizere, funcționarii sunt tentați să alimenteze fenomenul corupției.

Deocamdată nu este clar câte funcții vor fi lichidate. Cert este că, de ani buni, funcționarii care le-au ocupat au ridicat salarii nejustificate.

„De exemplu direcția financiară are 56 de angajați. Această direcție nu face decât să consolideze bugetul anual. Se primește că acești 56 de oameni consolidează o singură dată în an bugetul. Avem direcția economie și mai avem o direcție economico-financiară, care se ocupă de contabilitate. Așa se primește că avem un paralelism, iar mâna dreaptă nu știe ce face stânga", a adăugat Silvia Radu.

Potrivit primarului interimar, și direcția agricultură urmează să fie lichidată, iar direcțiile socio-ecologică și cultură vor fi absorbite.

„Avem Ministerul Agriculturii care se ocupă de agricultura din țară și din oraș, respectiv, direcția agricultură poate fi lichidată. Mai avem direcția socio-ecologică, care va fi absorbită de o altă direcție. Se lichidează fondul municipal, la fel, prin absorbție, iar direcția educație tineret și sport se va putea ocupa și de cultură. La fel, vom centraliza sistemul de asistență medicală în municipiu, ceea ce înseamnă că trebuie să revedem importanța direcției sănătate", a declarat Silvia Radu, care a subliniat că și unele subdiviziuni din cele 18, câte sunt în prezent, vor fi lichidate.

Precizăm că, în prezent, 20% din cele 1821 de funcții din cadrul Primăriei Chișinău sunt vacante.

(Menționăm că am reprodus cu exactitate afirmațiile doamnei primar interimar — n.n.)

Fluxul de știri
0