Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Monument al victimelor Holocaustului, inaugurat la Tiraspol

© Sputnik / Miroslav RotariОткрытие в Кишиневе центра-музея памяти жертв Холокоста
Открытие в Кишиневе центра-музея памяти жертв Холокоста - Sputnik Moldova
Abonare
Duminică, în Transnistria, a fost dezvelit un monument al victimelor Holocaustului

CHIȘINĂU, 29 ian — Sputnik. Pe placa din marmură neagră a monumentului inaugurat duminică la Tiraspol este scris: „În memoria celor uciși în anii ocupației fasciste la Tiraspol 1941 — 1944".

Onoarea de a dezveli acest monument le-a revenit președintelui Comunității evreiești din Moldova, Aleksandr Bilinkis, și fostei deținute în lagărele fasciste, Suzanna Lebedeva.

Дети, освобожденные из концентрационного лагеря Освенцим. Кадр из хроники Освобождение Освенцима. Вторая мировая война 1939-1945 годов. - Sputnik Moldova
Societate
Cum erau exterminate națiunile: 1,5 milioane de victime ale Holocaustului

„În Transnistria oamenii au trăit întotdeauna ca într-o mare familie internațională. Indiferent de națiune, durerea aproapelui, indiferent de naționalitate, era considerată o durere comună", a spus în cadrul mitingului de inaugurare președintele consiliului suprem al parlamentului transnistrean, Aleksandr Șcerba.

Oamenii au depus flori la monument și au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor ocupației fasciste din anii celui de al Doilea Război Mondial.

Potrivit unor estimări, în acea perioadă în Transnistria au murit peste 40 de mii de evrei.

În fiecare an, la 27 ianuarie, este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Această dată a fost stabilită de către Adunarea Generală ONU la 1 noiembrie 2005.

Fluxul de știri
0