Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Lux pe banii noștri: Ce face subalterna nepoatei lui Ghimpu cu mașina de lucru

© Sputnik / Miroslav RotariSilvia Radu
Silvia Radu - Sputnik Moldova
Abonare
Se fură ca în Codru în Primăria Chișinău. Un angajat al instituției a parcurs cu mașina de serviciu 529 de km într-o singură lună. Mai mult, automobilul care aparține Primăriei a putut fi observat în zilele de weekend, dar și în perioada sărbătorilor de iarnă, în mai multe locuri din Chișinău.
Lux pe banii noștri. Ce face subalterna nepoatei lui Ghimpu cu mașina de lucru

529 de kilometri într-o singură lună. Atât a parcurs cu mașina de serviciu subalterna nepoatei lui Mihai Ghimpu, angajată în cadrul Primăriei Chișinău. Constatarea a fost făcută de primarul interimar al Capitalei, Silivia Radu, după ce presa a scris că mașina de marca Skoda, cu numărul de înmatriculare KAW 737, care aparține Primăriei, ar fi folosită de nepoata lui Mihai Ghimpu, Aliona Berdilă, şefa Direcţiei Generale Economie, Reforme şi Relaţii Patrimoniale a Primăriei Chişinău, chiar dacă aceasta se află în concediu de maternitate.

În urma investigației realizate de conducerea Primăriei, s-a constatat că, de fapt, cu mașina respectivă se plimbă subalterna nepoatei lui Mihai Ghimpu, Eugenia Vornicescu, care deține funcția de șef adjunct la Direcția Economie din cadrul instituției, și care a primit în posesie automobilul la discreția Alionei Berdilă.

„Am constatat că această mașină nu este folosită de nepoata dlui Ghimpu, Aliona Berdilă, așa cum s-a scris, ci de Eugenia Vornicescu, șef adjunct la Direcția Economie. Doamna Berdilă, înainte de a pleca, a transmis acest bun către dna Vornicescu", spune Silvia Radu.

Așa se face că chiar dacă automobilului este în proprietatea Primăriei, cea care a decis soarta lui a fost nepoata lui Mihai Ghimpu. Aliona Berdilă a ținut să semneze și un contract cu subalterna sa, Eugenia Vornicescu, în care se stipulează că Primăria este cea care asigură întreținerea automobilului, iar tot ce trebuie să facă noua „proprietară” este să aibă grijă de mașină ca de un bun propriu.

„Acest contract, după părerea mea, nu corespunde legislației din Republica Moldova. Acest exemplu demonstrează că banul public este folosit în interes personal", a adăugat Silvia Radu.

Mai mult, s-a constatat că Eugenia Vornicescu a parcurs cu mașina de serviciu peste 500 de kilometri într-o singură lună.

„Din raportul care ține de kilometrajul efectuat de dna Vornicescu se constată că doamna a fost foarte activă în luna decembrie, când a parcurs 529 de km. În luna ianuarie, aceeași mașina a parcurs doar 70 de km", adaugă Silvia Radu.

Mai mult, automobilul a putut fi observat în zilele de weekend și în perioada sărbătorilor de iarnă în diferite locuri din Chișinăului, lucru ce demonstrează că mașina este folosită în interes personal.

„Nicio întreprinderile privată nu oferă astfel de facilități angajaților săi. Noi suntem o instituție de stat, iar banii care se cheltuie sunt banii publici. Nu cred că locuitorilor Chișinăului le-ar place ca banii lor să fie folosiți în astfel de scopuri", a subliniat Silvia Radu.

Silvia Radu a dispus ca automobilul să fie adus la garajul Primăriei, iar contractul dintre cele două angajate ale instituției să fie reziliat.

Amintim că anterior, un portal de știri din Republica Moldova a scris că mașina Skoda, cu numărul de înmatriculare KAW 737, care aparține Primăriei, este folosită de către Aliona Berdilă, şefa Direcţiei Generale Economie, Reforme şi Relaţii Patrimoniale din cadrul Primăriei Chişinău, chiar dacă aceasta a plecat în concediu de maternitate.

Fluxul de știri
0