CHIȘINĂU, 28 ian — Sputnik. În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care, dacă va deveni normă legală, va interzice inspectorilor de Patrulare să scoată plăcile de înmatriculare de la mașinile parcate neregulamentar.
În cazul scoaterii plăcuțelor de înmatriculare, șoferii sunt deseori puși în situații complicate, ne având posibilitatea de a mai circula cu automobilul până când nu și le recuperează. Iar dacă totuși circulă fără plăcuțe, ei riscă o sancțiune prevăzută de Articolul 230 Alineatul 2 al Codului Civil, care prevede că „conducerea unui vehicul fără număr de înmatriculare se sancționează cu amendă de la 25 la 30 unități convenționale (1250 — 1500 de lei) cu aplicarea a 4 puncte de penalizare".
Astfel, în cazul ridicării plăcilor de înmatriculare, șoferii trebuie să apeleze la serviciile de evacuator auto pentru a-și putea duce automobilul acasă, serviciu care, ca cost, deseori depășește suma aplicată prin sancțiune. Sau trebuie să identifice inspectorii care i-au ridicat plăcuțele pentru a le recupera — automobilul în acest caz rămâne în continuare parcat neregulamentar.
Ca urmare, s-a constatat ineficiența „practicii" de ridicare a plăcilor de înmatriculare a mașinilor parcate neregulamentar.
Noul proiect de lege vine să schimbe această „practică". Autorii propun ca, în cazul parcării neregulamentare, să fie aplicată doar sancțiunea care prevede o amendă de până la 300 de lei și două puncte de penalizare.
Proiectul de lege a fost propus spre examinare, urmând să intre în vigoare doar dacă va fi adoptat în lectură finală de către deputați.