Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Codul Funciar a fost amendat în avantajul turismului rural

© Photo: Youtube.com / AgroTV MoldovaVasile Dogotari
Vasile Dogotari - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova satul poate fi promovat prin dezvoltarea turismului în mediu rural.
Codul funciar a fost modificat în avantajul turismului rural

Codul Funciar al Republicii Moldova a fost completat cu un articol nou — nr. 381, care se referă la folosirea terenurilor cu destinație agricolă în activități de turism rural. Mai exact este vorba despre faptul că proprietarii terenurilor cu destinație agricolă pot amplasa pe aceste terenuri localuri cu destinație turistică, din categoria pensiunilor agroturistice, fără schimbarea destinației terenurilor respective.

Solicitat de studioul de radio Sputnik Moldova să comenteze noile amendamente, consultantul principal din cadrul Direcției Juridice și Armonizare a Legislației al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Dogotari, a menționat că potrivit legii, acest drept poate fi exercitat doar dacă proprietarul terenului cu destinaţie agricolă practică activitatea agricolă de cel puţin 5 ani.

Vasile Dogotari a ținut să explice și ce presupune, de fapt, noțiunea de teren cu destinație agricolă.

"Potrivit Art. 36 al Codului Funciar, în categoria terenurilor cu destinație agricolă sunt incluse terenurile agricole (arabile, inclusiv serele, solariile şi răsadniţele, pârloagele, livezile, viile, plantaţiile de nuci, plantaţiile de dud, arbuștii fructiferi, fâneţele, păşunile, grădinile, loturile pomicole şi altele asemenea — cele cu vegetaţie). Suplimentar, din această categorie de pământuri mai fac parte și terenurile ocupate de depozite, de frigidere destinate păstrării produselor agricole, de ateliere de reparaţie şi de păstrare a mecanismelor agricole, de ferme zootehnice, inclusiv amenajările piscicole, precum şi fâşiile forestiere, iazurile antierozionale, drumurile care servesc activităţile agricole și terenurile ocupate de culturi de plante energetice lemnoase", a declarat consultantul principal din cadrul Direcției Juridice și Armonizare a Legislației MAIA al Republicii Moldova.

Autor: Valeria Fortună

Fluxul de știri
0