Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum au ajuns medici de urgență să fie batjocoriți de alcoolici

© Sputnik / Miroslav RotariVasile Șovgur și Ion Midrigan
Vasile Șovgur și Ion Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Pacienții în stare de ebrietate agresează frecvent medicii de urgență. Ei rămân nepedepsiți însă din cauza legislației imperfecte.
Cum au ajuns medici de urgență să fie batjocoriți de alcoolici

Fenomenul violenței împotriva angajaților din domeniul medicinii de urgență ia amploare. Sunt constatările lucrătorilor medicali, nevoiți să facă față zilnic agresiunii verbale sau fizice din partea pacienților sau rudelor acestora. În majoritatea cazurilor, agresorii sunt persoane în stare de ebrietate, cu diferite răni sau traumatisme. Subiectul a fost abordat de jurnalista Maria Dimineț în interviul realizat cu Ion Midrigan, vicedirectorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Vasile Șovgur, medic în cadrul Departamentului de urgență a Institutului de Medicină Urgentă.

Deși lucrătorii medicali din domeniul medicinii de urgență sunt frecvent maltratați de pacienți, autoritățile nu întreprind măsuri pentru a-i proteja. Acum câțiva ani, responsabilii de la Ministerul Sănătății discutau despre necesitatea înăspririi pedepselor pentru persoanele care agresează medicii în procesul de acordare a asistenței medicale. Acțiuni concrete însă în scopul protejării sănătății și vieții lucrătorilor medicali nu au fost formulate și promovate nici până în prezent.

Singura posibilitate de apărare este apelarea serviciului 902 în situațiile de conflict cu pacienții și rudele acestora. Până intervine însă poliția, agresorii reușesc să provoace diverse traumatisme lucrătorilor medicali.

Numărul angajaților agresați din domeniul medicinii de urgență a crescut în ultimii ani. Constatarea aparține Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Autoritatea nu deține statistici, deoarece fenomenul nu a fost monitorizat până în 2018. Aceasta reiese însă din numărul mare de solicitări din partea persoanelor care au consumat alcool. Anume acești pacienți frecvent agresează lucrătorii medicali. Potrivit statisticilor, în 2015, echipele medicale de urgență au fost chemate de 12 772 de persoane în stare de ebrietate. Anul trecut, numărul acestor pacienți a depășit 16 mii.

Agresorii sunt nemulțumiți că trebuie să aștepte mai mult timp ambulanța sau rezultatele examenelor medicale în departamentele de urgență ale spitalelor. În alte cazuri, pacienții indică medicilor ce investigații medicale să facă sau insistă să fie spitalizați. Încercarea medicilor de a le explica faptul că nu există indicații pentru examenele medicale solicitate sau pentru internare se soldează cu înjurături și lovituri.  Mai multe detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0