Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce afaceri dezvoltă emigranții moldoveni care revin în țară

Abonare
Peste 160 de emigranți moldoveni vor beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului de atragere în economie a transferurilor bănești de peste hotare” Pare 1+1”, pe parcursul anului 2018. În acest scop, statul va aloca 40 de milioane de lei.

Până în prezent, statul a finanțat prin intermediul Programului de atragere a transferurilor de peste hotare în economie "Pare 1+1" peste 1000 de întreprinderi. Dintre acestea, 600 sunt afaceri noi create. Jurnalista Maria Dimineț a discutat despre beneficiarii și rezultatele programul "Pare 1+1" cu șefa Direcției Finanțare a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Daniela Dascaliuc, și antreprenoarea Ala Lerner.

Tot mai mulți moldoveni care au muncit peste hotare lansează afaceri acasă, care sunt inedite pentru Republica Moldova. Antreprenorii începători investesc mai mult în domeniul industriei prelucrătoare, decât în agricultură.

"Acum antreprenorii acordă atenție procesării produselor. Este mai rentabil să vinzi un produs finit, decât materie primă. În prezent, 60 la sută dintre afacerile finanțate în cadrul programului „Pare 1+1„ sunt în agricultură. Însă mai mulți fermieri încearcă să utilizeze tehnologii noi de creștere a fructelor și legumelor. Asta le permite să obțină produse ecologice și o recoltă mai mare. Avem beneficiari care au reușit în câțiva ani să iasă pe piața externă. De exemplu, un antreprenor exportă prune uscate. Un beneficiar prestează servicii de transport internațional.

Avem un întreprinzător care va exporta mobilă pentru copii în Franța. Aceste rezultate ne bucură ", a povestit Daniela Dascaliuc.

Programului de atragere a transferurilor bănești de peste hotare în economie "Pare 1+1" a fost lansat în 2010. Până în prezent, beneficiarii programului au creat 4000 de locuri de muncă și au investit în economia Republicii Moldova 700 de milioane de lei.

Mai multe detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0