Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum poți dezvolta o afacere de succes pe banii statului

© SputnikAla Lerner
Ala Lerner - Sputnik Moldova
Abonare
Ana Lerner a convins statul că poate să producă lenjerie intimă de lux pentru femei și să aibă vânzări bune. Ca urmare, a beneficiat de finanțare nerambursabilă pentru lansarea afacerii. Investiția nu a fost falimentară: antreprenoarea are mulți clienți și se bucură de succes.
Cum poți face o afacere de succes pe banii statului

 

În 2017 Ala Lerner a solicitat finanțare nerambursabilă în cadrul Programului de atragere a transferurilor de peste hotare în economie "Pare 1+1". Ideea de a crea lenjerie intimă de lux pentru femei și planul de afaceri bine argumentat a atras atenția Comitetului de Supraveghere a Programului. La mai puțin de un an de la lansarea afacerii, Ana Lerner și-a scos produsul râvnit pe piață și se bucură de succes. Antreprenoarea a povestit despre greșelile întreprinse și realizările obținute într-un interviu realizat de jurnalista Maria Dimineț.

Ana Lerner a obținut în cadrul programului "Pare 1+1" 30 la sută din suma necesară pentru lansarea businessului. Antreprenoarea recunoaște că, în lipsa acestui suport, nu ar fi avut curaj să deschidă întreprinderea. Ala Lerner a beneficiat nu doar de bani din partea statului, dar și de instruire gratuită cu privire la gestionarea corectă a unei afaceri. Efortul depus a fost mare, dar și rezultatele sunt pe potrivă. Primele seturi de lenjerie intimă de lux au fost lansate pe piață acum două luni, iar printre cumpărătoare sunt și femei cu venituri mici, ceea ce a surprins-o pe antreprenoare.

Ana Lerner spune că a comis și unele greșeli în procesul de planificare a afacerii, care au costat-o scump. Antreprenoarea le recomandă persoanelor care vor să solicite finanțare în cadrul Programului "Pare 1+1" să planifice minuțios sursele financiare necesare, să identifice furnizorii de materie primă, să instruiască bine lucrătorii și să studieze bine condițiile de import a materiei prime.

"Planul de afaceri trebuie minuțios elaborat. Este necesar de a studia bine orice acțiune planificată și costurile pe care le revendică. Trebuie de analizat cu atenție oferta furnizorilor de materie prima, dar și posibilitățile de import, procedurile și costurile stabilite în cadrul acestui proces anevoios. Nu pornim o afacere până nu suntem siguri că avem lucrători bine pregătiți. Bugetul trebuie bine estimat. Dacă am planificat, de exemplu, 100 de mii pentru desfășurarea unei acțiuni, la final constatăm că trebuie să achităm cu 50 de mii mai mult. Și asta deoarece sursele financiare nu au fost corect planificate", a explicat Ana Lerner.

Autor: Maria Dimineț

 

 

 

Fluxul de știri
0