Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Tot mai puțini moldoveni se adresează la CEDO. Care este motivul

© Photo : curentul.mdVladislav Gribincea
Vladislav Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Un raport al Centrului de Resurse Juridice arată că numărul moldovenilor care se adresează la CEDO este în descreștere. Totodată, și cifra hotărârilor emise de Înalta Curte împotriva Republicii Moldova este în scădere.
Tot mai puțini moldoveni se adresează la CEDO. Care este motivul

Tot mai puțini moldoveni apelează la Curtea Europeană Pentru Drepturile Omului. Cel puțin asta arată un raport al Centrului de Resurse Juridice, potrivit căruia, în anul 2017, CEDO a înregistrat 758 de cereri îndreptate împotriva Moldovei, cu 9% mai puțin decât în 2016. Experții Centrului de Resurse Juridice au și o explicație pentru această nouă tendință.

„CEDO a înregistrat în 2017 cu 9% mai puține cereri îndreptate împotriva Moldovei, decât în 2016. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că din 2011 CEDO a respins nemotivat peste 90% din cererile depuse de moldoveni, ceea ce constitue circa 8,600 de cereri. Respectiv, s-a observat în trend de descreștere a încrederii în CEDO", spune președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

Totuși, Moldova se află în topul statelor europene cu cele mai multe cereri depuse la CEDO pe cap de locuitor. Cele mai multe condamnări fiind din cauza nerespectării hotărârilor definitive ale instanţelor de judecată.

„Totuși, raportat la numărul populației, moldovenii se adresează de trei ori mai frecvent decât populația din UE. După numărul cererilor depuse pe cap de locuitor, Republica Moldova se află pe locul 7 din 47 de țări membre", adaugă Vladislav Gribincea.

Cert este că din 1997 și până pe 31 decembrie 2017, peste 13.400 de moldoveni s-au adresat la CEDO. Înalta Curte s-a pronunțat doar în 354 de cazuri. Alte 1348 de cereri își așteaptă rândul să fie examinate.  

„În 97,2% din aceste hotărâri, CEDO a constatat că Republica Moldova a încălcat Convenția", adaugă Gribincea.

Anul trecut, CEDO a emis 16 hotărâri împotriva Republicii Moldova, cu șapte mai puține comparativ cu 2016. Potrivit Centrului de Resurse Juridice, din anul 1997 până pe 31 decembrie 2017, în urma deciziilor luate de CEDO, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească despăgubiri în valoare de peste 16,3 milioane de euro.

Fluxul de știri
0