Rujeola face ravagii în țările vecine. Numai de la începutul anului 2018, în Ucraina au fost înregistrate 1300 de cazuri. Pentru opt pacienți, majoritatea copii, medicii nu au mai putut face nimic. Nici România nu stă mai bine la acest capitol. Doar în ultima săptămână, în această țară au fost înregistrate aproape 90 de cazuri noi de maladie.
Medicii din țara noastră au fost puși pe jar după ce doi frați din Tohatin au fost internați în spital cu simptome ale infecției. Analizele de laborator nu au confirmat însă boala, spune șeful Direcţiei Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău, Mihai Moldovanu, care dă asigurări că, din 2012, în țara noastră nu a fost înregistrat niciun caz de rujeolă.
„În Ucraina sunt 1300 de cazuri, și în România sunt. În Republica Moldova nu avem niciun caz. Am avut două cazuri, doi copii dintr-o familie din Tohatin erau suspectați a avea rujeolă, dar testele de laborator nu au confirmat maladia", a declarant șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.
Mihai Moldovanu are și o explicație pentru situația dezastruoasă din Ucraina.
„La ei vaccinarea nu prea a avut succes, informație pe care o avem de la colegii de acolo. La noi este altă situație. Avem și o campanie națională de vaccinare. Noi nu am avut nici în ultimii ani cazuri de rujeolă, cu excepția celor două cazuri importate de peste hotare, mă refer la cazurile din 2011 și 2012, înregistrate la copiii veniți din alte țări", a adăugat Mihai Moldovanu.
Potrivit lui Moldovanu, în Republica Moldova imunizările împotriva rujeolei sunt realizate în cadrul Programului Naţional de Imunizări, care prevede vaccinarea copiilor când ating vârsta de 12 luni, 6 — 7 ani şi 15 — 16 ani. Rujeola sau pojarul, cum i se mai spune în popor, este o infecție virală foarte contagioasă care debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție cutanată.
Rujeola se răspândește pe calea aerului, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale. Virusul este mai activ iarna și primăvară și prezintă un risc major pentru copiii mici, care nu sunt vaccinați.
Conform datelor statistice, pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.