Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pavel Filip, nemulțumit de Ministerul Sănătății. Ce l-a supărat pe premier

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La mai bine de două luni de la inițierea anchetei în cazul Niculinei Bulat, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale nu are nimic de spus
Pavel Filip, nemulțumit de Ministerul Sănătății. Ce l-a supărat pe premier

Premierul Pavel Filip este nemulțumit de modul în care s-a derulat ancheta inițiată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cazul Niculinei Bulat. Și asta deoarece ancheta ar fi tergiversată. 

„În cazul Niculinei Bulat, din punctul meu de vedere, s-a tergiversat prea mult ancheta, dar până la urmă instituțiile subordonate Ministerului Sănătății au avut mustrări. Au fost pedepsiți cei care au fost implicați, mă refer la cei de la Centrul Mamei și Copilului. Din câte cunosc, au fost pedepsiți și cei de la spitalul din Bălți, iar acum așteptăm o decizie din partea autorităților din Drochia", a spus Pavel Filip.

Amintim că Niculina Bulat este tânăra în dializă care a decedat pe 3 noiembrie 2017, după 10 zile de chinuri groaznice. Fata a ajuns la Chișinău abia după ce cazul ei a fost mediatizat. Starea ei era însă prea gravă, astfel că medicii de la Institutul Mamei și Copilului nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Tânăra avea 20 de ani și se afla în dializă de mai bine de 10 ani. La fel ca mama ei, care a murit când fata avea 14 ani, Niculina nu a primit medicația necesară.

De menționat este că într-un raport al Avocatului Poporului se spune că pacientei i-au fost încălcate mai multe drepturi, printre care și elementarul acces la informare. Niculina Bulat nu a beneficiat de serviciile medicale necesare și nu a fost vizitată la domiciliu de medicul de familie. Mai mult, chiar dacă patru din cele cinci chemări ale ambulanței au fost calificate drept Cod roșu de urgență medicală, pacienta a fost lăsată de fiecare dată să meargă acasă, fără măcar ca medicul de familie să fie anunțat.

După ce cazul a fost mediatizat, premierul Pavel Filip i-a cerut Procuraturii să deschidă un dosar penal, iar cei care se fac vinovați să fie trași la răspundere.

Amintim că, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a inițiat o anchetă în privința acestui caz tocmai pe 3 noiembrie. Secretarului general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gâlca, a declarat anterior că rezultatele vor fi făcute publice după ce se vor încheia cercetările medicilor legiști.

Fluxul de știri
0