Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât durează și care este prețul unui proces de divorț?

© Facebook / Sabina CerbuSabina Cerbu
Sabina Cerbu - Sputnik Moldova
Abonare
Divorțul este, probabil, la ordinea zilei în aceste vremuri, chiar dacă constituie un eveniment traumatic în viața unui cuplu și poate ridica o serie de probleme de ordin psihologic și emoțional. Dar nici aspectele juridice nu trebuie neglijate.
Cât durează și care este prețul unui proces de divorț?

De cele mai multe ori soții care intenționează să divorțeze au aceleași întrebări legate de desfacerea căsătoriei. Și anume: cât durează și cât costă? Răspuns la aceste întrebări, aflați din interviul realizat cu avocatul Sabina Cerbu.

"Este greu de spus cât poate să dureze procesul de divorț, deoarece legea nu prevede în ce termen urmează să fie analizată o cerere de instanța de judecată. Fiecare caz are particularitățile lui. Dacă procedura este inițiată în fața oficiului de stare civilă, probabil, în 30 de zile foștii soți ar putea să aibă la mână certificatul de divorț, iar dacă procesul are loc într-o instanță de judecată, în funcție de comportamentul părților în proces, în medie, poate dura de la 6 luni până la 2 sau chiar 3 ani", spune avocatul Sabina Cerbu.

În ceea ce privește cheltuielile de divorț, Sabina Cerbu spune că nu poate da o cifră exactă. Procedura se poate dovedi costisitoare, în funcție de situație. Ea s-a referit la taxele de stat pentru intentarea procedurii de desfacere a căsătoriei în instanța de judecată, a partajului averii și, respectiv, cheltuielile pentru asistența juridică, dacă părțile au nevoie să fie asistate de un avocat.

Potrivit avocatului, cea mai "ieftină" variantă de divorț este atunci când părțile găsesc o soluție optimă pentru ei, adică știu foarte clar ce-și doresc atunci când se duc în fața instanței. Spre exemplu, cunosc exact cum vor împărți averea, care este interesul major al copiilor și cu cine vor rămâne aceștia. Ulterior, se înaintează o tranzacție pe care instanța o poate confirma. Această procedură fiind cea mai operativă atât din punct de vedere a timpului, dar și a banilor care eventual trebuie să-i cheltuie soții pentru întreaga procedură de divorț.

Fluxul de știri
0