Amenzile mari nu-i sperie pe șoferii din Republica Moldova. Aceștia continua să urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice. Mai mult, cifra celor prinși băuți la volan este în creștere, arată datele Inspectoratului Național de Probațiune, iar persoanele private de dreptul de a conduce nu respectă interdicția.
„Majorarea cuantumului de amendă care a fost făcută în 2016 nu s-a soldat cu rezultate viabile. Numărul conducătorilor auto în stare de ebrietate la volan a tot crescut. Având chiar o tendință sporită. Dacă în 2016 am avut 2570 de şoferi reținuți în stare de ebrietate, în prezent avem 3331", spune directorul adjunct Inspectoratul Național de Probațiune, Ghenadie Ceban.
Nici mecanismul în ceea ce privește evidența persoanelor lipsite de dreptul de a conduce nu este eficient, spun reprezentanții INP.
„Șoferii prinși băuți la volan continua să comită și alte infracțiuni. Chiar dacă acestor persoane li se interzice să nu mai conducă, asta nu înseamnă că ei nu conduc. Este necesar de a crea un mecanism viabil", adaugă Ghenadie Ceban.
Așa că responsabilii propun modificarea cadrului legal prin aplicarea unor pedepse mult mai dure pentru conducătorii auto nedisciplinați. Astfel, reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune propun ca șoferilor care au fost reținuți băuți la volan pentru prima dată să le fie retras permisul de conducere și să fie obligați să frecventeze anumite programe speciale.
Celor care vor comite și a doua oară încălcarea să le fie anulat permisul de conducere, așa cum se întâmplă în România și Germania. Ulterior, pentru a-și recăpăta statutul de șofer, aceștia vor trebui să treacă repetat instruirea pentru obținerea permisului, iar cei care vor fi prinși și a treia oară în stare de ebrietate la volan să fie privați de dreptul de a conduce pentru tot restul vieții. Totodată, responsabilii propun ca șoferii prinși băuți la volan să fie privați de dreptul de a purta armă.
Totuși, deocamdată propunerile respective au fost făcute în cadrul unei întruniri a reprezentanților Ministerului Justiției, Inspectoratului Național de Probațiune, Departamentului Instituțiilor Penitenciare și a Inspectoratului Național de Patrulare. Acestea urmează să fie formulate într-un proiect de modificare a legislației.
În prezent, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi de la 17,5 mii de lei până la 25 de mii de lei pentru șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Pentru aceeași faptă soldată cu cauzarea din imprudență a leziunilor corporale medii, pedeapsa cu amendă crește până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la 4 ani. În cazurile soldate cu decese, șoferii beți la volan riscă până la 12 ani de închisoare.
Precizăm că în SUA şoferilor prinşi băuţi la volan li se confiscă mijlocul de transport, iar în România și Germania, persoana prinsă băută la volan pentru a treia oară este lipsită de dreptul de a conduce pe viață.