Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Unde sunt cei mai mulți moldoveni mulțumiți de calitatea justiției

© Photo : sua.mfa.mdFostul ambasador moldovean în SUA Igor Munteanu
Fostul ambasador moldovean în SUA Igor Munteanu - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii din UTA Găgăuzia sunt cei mai mulțumiți de calitatea sistemului judecătoresc din Republica Moldova, tot aici fiind înregistrată și cea mai înaltă rată a persoanelor loiale față de statul Republica Moldova
Unde în Moldova sunt cei mai mulți oameni satisfăcuți de calitatea justiției

Oamenii de afaceri, persoanele cu studii superioare și tinerii sunt cei mai nemulțumiți de justiția din Republica Moldova, arată raportul de evaluare a democrației locale (SoLD) realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul" în cooperare cu IDEA Internaţional.

Potrivit cercetării, cei mai nemulțumiți de calitatea justiției sunt locuitorii Capitalei. Aici, 77% dintre respondenţi au declarat că nu au încredere în echitatea judecătorilor. În nordul țării, 70 la sută dintre persoanele intervievate s-au arătat sceptice în ceea ce privește deciziile luate de judecătorii din țara noastră, iar în sudul țării cifra nemulțumiților scade până la 37%. 

„Doar 1/3 dintre respondenți au declarat că au încredere în justiția din Republica Moldova. Aceasta este o notă foarte ”neagră”. Persoanele care vor mai mult, care au aspirații mai mari, sunt mai nemulțumite de justiție. Cei mai discriminați sunt săracii, vârstnicii, persoanele care aparțin unor grupuri lingvistice și a unor grupuri etnice marginalizate", spune directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Același raport arată că cei mai loiali statului Republica Moldova sunt cetățenii din UTA Găgăuzia. Totodată, cetățenii au încredere în primării, dar nu și în calitatea serviciilor. Cercetarea a fost realizată în perioada ianuarie — decembrie 2017, cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Fluxul de știri
0